ABD Eski Dışişleri Bakanı, Basını Nasıl Kontrol Ettiklerini Açıkladı…

  • 16 Ocak 2015
  • 981 kez görüntülendi.
ABD Eski Dışişleri Bakanı, Basını Nasıl Kontrol Ettiklerini Açıkladı…

ABD’nin eski Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Beyaz Saray’ın yayınlanmasını istemediği haber ve makalenin yayınlanmasını engellemek için iki yöntem uyguladığını söyledi. Rice, bunlardan birincisinin haberin Beyaz Saray tarafından doğrulanması ancak ulusal güvenliğe zarar vereceği için yayınlanmamasını istemek, ikincisininse haberin tamamen yalanlanması olduğunu söyledi. Rice ayrıca görevdeyken kendisinin her iki yolu da kullandığını söyledi.
New York Times’ta yer alan habere göre, Rice 2003 yılında New York Times’ın yayınlayacağı bir haberi bu iki yolu da deneyerek sansürlediğini kabul etti. Eski CIA çalışanı Jeffrey Sterling’in bilgi sızdırma davasında tanık olarak bulunan Rice, Times editörlerinin ABD’nin İran’ın nükleer programını sabote etmek için düzenlettiği ve başarısızlıkla sonuçlanan haberi yayınlamasını engellediğini söyledi. Rice, haberin yayınlanmasını ulusal güvenliği gerekçe göstererek engellediği belirtti.
Times çalışanı James Risen, 2006 yılında daha önce Times’ın yayınlamasına engel olunan raporu “Savaş Ülkesi” isimli kitabında yazmıştı. Risen kitabında, CIA’in operasyonu kendi ifadesiyle nasıl ‘rezil’ ettiğini detaylarıyla anlatıyor.
Rice bu operasyonun haberiyle ilgili olarak, “Bu çok yakından ele aldığımız bir konu. Benim Dışişleri Bakanlığı sürem boyunca bu konuyu çok yakın şekilde takip ettik.” ifadelerini kullandı.
GAZETECİLERE BASKI YAPMAK SIRADAN BİR UYGULAMA
Rice’ın açıklamaları ışığında, ABD hükümetinin istemediği konularda haber yapılmasını ulusal güvenliği gerekçe göstererek kolaylıkla engellediği ifade ediliyor.
ABD’nin bu uygulamasının çok nadir tartışılan ancak sıklıkla kullandığı bir uygulama olduğu belirtiliyor. ABD’nin eski Başkanı George W. Bush döneminde, birçok gazetecinin ‘terör’le ilgili haberleri konusunda uyarıldığı kaydediliyor.
ABD’nin şimdiki Başkanı Barack Obama yönetiminin de gazetelere uyarıda bulunarak bazı konularda yaptıkları haberlerin yayınlanmasını engellediği belirtiliyor. Obama yönetiminin yayınlanmasını engellediği haberler arasında, ABD’nin Suudi Arabistan’da bulundurduğu drone (İnsansız Hava Aracı) üssü, Pakistan’da tutuklanan diplomatın aslında bir CIA ajanı olduğu, İran’da iş yaparken bir anda ortadan kaybolan ABD’li iş adamının da aslında CIA için çalıştığı haberlerinin bulunduğu belirtildi.
Obama yönetiminin bu haberleri ulusal güvenlik gerekçesiyle sansürlettiği kaydediliyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.