ABD Genelkurmay Başkanı Dempsey: Guantanamo Cezaevini Ulusal Çıkarlar Nedeniyle Kapatmalıyız…

  • 12 Ocak 2015
  • 810 kez görüntülendi.
ABD Genelkurmay Başkanı Dempsey: Guantanamo Cezaevini Ulusal Çıkarlar Nedeniyle Kapatmalıyız…

ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, terör zanlılarının tutulduğu Guantanamo’daki cezaevinin ulusal çıkarlar nedeniyle kapatılması gerektiğini söyledi.

ABD Genelkurmay Başkanı Dempsey, “Fox News Sunday” programında Chris Wallace’ın sorularını yanıtladı. ABD’nin, 11 Eylül saldırılarının ertesinde Afganistan’ı işgalinin ardından kurduğu Guantanamo Cezaevine ilişkin soru üzerine Dempsey, ABD’nin bu cezaevini kapatması gerektiğini kaydetti. Dempsey, “Guantanamo’nun kapatılmasının ulusal çıkarlarımıza olduğunu düşünen grubun arasında yer alıyorum. Cezaevi, ulusal değerlerimizde psikolojik bir yara izi oluşturuyor” dedi.

Cezaevinde salıverilmemesi gereken çok sayıda kişi bulunduğunu belirten Dempsey, Guantanamo’nun kapanması halinde bazı esirlerin tutukluk hallerinin devam etmesi gerektiğinin altını çizdi. ABD’nin bu tutukluları ne yapması gerektiğinin yöneltilmesi üzerine Demspey, “Bu seçilmiş olan liderlerimize sorulması gereken bir soru. Tutuklu olması gereken düzinelerce bireyler var. Seçilmiş yetkililerimizin onların tutukluluğu için bir yol bulmaları gerekiyor” diye konuştu.

ABD Başkanı Barack Obama, geçen ay yaptığı açıklamada, Guantanamo’nun açık kalmasının ABD’nin ulusal güvenliğini zayıflattığını, kilit müttefik ve partnerlerle ilişkilere zarar verdiğini ve aşırılık yanlılarını cesaretlendirdiğini belirterek, “Bu hapishaneyi kapatmak ulusal zorunluluk. Guantanamo’nun faaliyette olması ulusal güvenliğimizin altını kazıyor. Burayı kapatmamız lazım. Kongre’nin iki kanadındaki üyeleri Amerikan tarihinin bu sayfasını kapatmak için bizimle çalışmaya çağırıyoruz” demişti.
Cezaevinde halen 132 tutuklu bulunuyor

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.