Ali Ekber Salihi: 190 SWU seviyesine ulaşma hazırlığı tamamlandı

  • 31 Ocak 2019
  • 1.614 kez görüntülendi.
Ali Ekber Salihi: 190 SWU seviyesine ulaşma hazırlığı tamamlandı

İran atom enerjisi kurumu İAEK Başkanı Ali Ekber Salihi, İslam İnkılabı Lideri Ayetullah Hamanei’nin 190 bin SWU seviyesine gelinme yönündeki talimatına göre gerekli tüm hazırlıkların tamamlandığını ve başlamak için sadece talimat beklediklerini açıkladı.

Bir TV programında konuşan İAEK Başkanı Salihi, hali hazırda İslam İnkılabı Lideri Ayetullah Hamanei’nin tavsiyesi üzerine uranyum ayrıştırma birimine göre 190 bin SWU seviyesine ulaşmak için gerekli hazırlıklar tamamlandığını, hazırlık çalışmalarından biri yeni santrifüjlerin yerleştirilmesi için gerekli salonun inşaatı ve donatılmasından ibaret olduğunu kaydetti.

İAEK Başkanı Salihi hali hazırda ülkenin nükleer sanayi alanında 15 bin İranlı mühendis ve uzman çalıştığını belirterek, Ayetullah Hamanei nükleer sanayimize özel ilgi gösterdiğini, nükleer sanayi birçok yüksek standartta sanayilerin buluştuğu nokta olduğunu ifade etti.

Nükleer sanayi ülkeye iktidar kazandırdığını kaydeden İAEK Başkanı Salihi, bugün İran İslam Cumhuriyeti uranyum madenlerini arama ve çıkarmada, reaktör ve santrifüj tasarımı ve yapımında, ağır su üretimi ve nükleer sanayide kullanmakta birçok eşiği aştığını vurguladı.

Salihi ayrıca Arak reaktörünün inşa sürecine de değinerek şöyle dedi: İranlı, Çinli ve Amerikalı uzmanlardan oluşan teknik bir grup bu reaktörü dünyanın en yeni teknolojilerine uygun olarak yeniden tasarlamak için oluşturuldu. Gerçi reaktörün tasarımı İran’ın sorumluluğu altında ve şu anda 900 uzman bu reaktörü yeniden tasarlamakla uğraşıyor.

İAEK Salihi, eğer bir ülke nükleer sanayi sahibi olmak istiyorsa, sarı pasta veya uranyum kaynaklarının yeterli olduğundan emin olması gerektiğini belirterek, Buşehr nükleer santrali yılda 250 ila 270 ton uranyum tükettiğini ifade etti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.