Almanya ve Macaristan Dışişleri Bakanları Ukrayna’ya Gitti…

  • 19 Aralık 2014
  • 754 kez görüntülendi.
Almanya ve Macaristan Dışişleri Bakanları Ukrayna’ya Gitti…

Almanya ve Macaristan dışişleri bakanları temaslarda bulunmak amacıyla Ukrayna’ya gittii.
Temaslarda bulunmak amacıyla ülkeye gelen Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile bir araya geldi.
Devlet Başkanlığı Basın Bürosundan yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Poroşenko’nun ülkenin doğusundaki tüm tarafların ateşkese mutlak riayet etmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Üçlü Temas Grubu’nun 21 Aralık’ta Minsk’te yeniden toplanacağına umut ettiğini ifade eden Poroşenko, bu görüşmelerde, doğuda barış sürecinin sağlanmasına ilişkin tarafların ağır silahlarını savaş hattından geri çekilmesi, rehinelerin değişimi ve insani yardımların ulaştırılması gibi net adımlar atılacağına inandığını kaydetti.
Poroşenko, Ukrayna hükümetinin, daha önce iki ülke arasında sağlanan mutabakat gereği, Almanya hükümetinden 500 milyon avroluk kredi alınması için gereken dokümanların hazırlığına başladığını ifade ederek, Ukrayna’ya yapılacak uluslararası mali yardımların artırılması gerektiğine dikkat çekti.
Steinmeier de, tarafların savaş hattından çekilerek güvenlik bölgesini oluşturması, rehinelerin değişimi ve kış mevsimini dikkate alarak insani yardımların ulaştırılması konusunda mutabakat sağlamasının önemine dikkati çekti.
Steinmeier, taraflar arasında ateşkes ihlallerine rağmen, 9 Aralık’tan bu yana doğuda silahlı saldırıların belirgin ölçüde azaldığının görüldüğünü ifade ederek, Minsk mutabakatının uygulanması ve hayata geçirilmesi için yeterince çok şey yapıldığını belirtti.
Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, Başbakan Arseniy Yatsenyuk ile de bir araya geldiği bildirildi.
-Macaristan ile işbirliği protokolü imzalandı
Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Bakanı Peter Szijjarto da Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavel Klimkin ile görüştü.
Görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Szijjarto, Ukrayna’nın doğusundaki durumun en kısa zamanda barışçıl yolla çözülmesi gerektiğini kaydetti.
Macaristan’ın komşusu olan Ukrayna’yı siyasi açıdan istikrarlı, ekonomik açıdan ise güçlü olarak görmek istediklerini dile getiren Szijjarto, bunun için Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi, çatışmanın tüm taraflarının Minsk mutabakatına riayet etmesi ve Ukrayna hükümetinin de, siyasi ve ekonomik reformları en kısa zamanda hayata geçirmesi gerektiğini vurguladı.
Szijjarto, ülkesinin Ukrayna’nın Avrupa’ya entegrasyonuna ve Avrupa ülkeleriyle sınır sorunlarına ilişkin konularda yardımcı olmaya hazır olduğunu ifade ederek, bu çerçevede Ukrayna’ya uzman yardımında bulunacaklarını belirtti.
Szijjarto, Macaristan’ın Ukrayna’nın siber güvenliğinin sağlanması için 100 bin avro yardım ayırdığını kaydederek, Ukraynalı 100 öğrenci için burs verileceğini dile getirdi.
Klimkin ise görüşmede, Macaristan ile Ukrayna’nın Avrupa’ya entegrasyonu ve iki ülke arasındaki sınır sorunlarında işbirliği konularını ele aldıklarını kaydetti.
Toplantının sonunda iki ülke arasında 2015 yılına yönelik işbirliği protokolü imzalandı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.