Amerika, İran’a ait olan üç bin fosil parçasını iade etti

  • 23 Ocak 2016
  • 965 kez görüntülendi.
Amerika, İran’a ait olan üç bin fosil parçasını iade etti

Cumhurbaşkanlığı hukuk ve uluslararası işler merkezi yaptığı açıklamada, merkezin çabaları sonucu üçüncü jeolojik döneme ait olan üç bin kadar fosil parçası 40 yıl süren çabaların ardından sonunda geçen hafta Amerika’nın karşıladığı masraflarla beraber Hollanda’nın Amsterdam kentine getirildiğini ve yeniden gözden geçirildikten sonra da İran Çevre Kurumu’na teslim edildiğini belirtti.

Bundan yaklaşık 40 yıl önce California üniversitesi hocası Bernard Kampbel’in başkanlığında İranlı ve Amerikalı arkeologlardan oluşan bir grup İran’ın Marağa bölgesinde ve Urumiye göletinin çevresinde bu fosil parçalarını keşfetmişti.

fosillerin keşfedilmesinin ardından çıkarılan parçalar incelenmek üzere Amerika’ya gönderildi ve inceleme tamamlandıktan sonra İran’a iade edilmesi kararlaştırıldı, fakat Los Angeles müzesi incelemelerin tamamlanmadığını bahane ederek fosil parçalarının iade edilmesine karşı çıktı.

Sonunda ve İran’ın hukuki çalışmaları sonucunda Amerika yönetimi 2014 yılında fosilleri iade etmeyi kabul ettiğini açıkladı.

Bu arada İran’ın Amerika’da bloke edilen diğer mal varlıklarının iadesi için çalışmaların devam ettiği belirtildi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.