Amerikalı Yetkili El-Kaide’nin Gerçek Hamilerini İtiraf Etti

  • 05 Kasım 2017
  • 1.034 kez görüntülendi.
Amerikalı Yetkili El-Kaide’nin Gerçek Hamilerini İtiraf Etti

Donald Trump başkanlığındaki ABD yönetimi, İran aleyhinde yeni girişimi çerçevesinde 2011 saldırısı ile ilgili seçilmiş bazı belgeleri yayınlayarak, İran’ı el-Kaide ile bağlantılı olmakla suçlamaya çalıştı.

Trump yönetiminin dosya uydurma çabaları doğrultusunda olan bu belgelerin yayınlanış şekli ve içeriği o kadar ilgisizdir ki ABD’nin eski Başkanı Barak Obama’nın Danışmanı Ned Price buna tepki gösterdi.

Price attığı tweette, el-Kaide’nin elebaşı Usmane Bin Ladin’in Ebutabat’taki sığınağına saldırı belgelerinin içerik olarak yeni bir şey içermediğini ve gerçekçi olmadığını vurguladı.

Amerikalı eski yetkili, CIA tarafından yayınlanan belgelerin İran aleyhinde dosya oluşturmak amacıyla yapıldığını belirterek, yeni belgelerin CIA’nın sitesinde yer aldığına dikkat çekti.

Anlaşılan CIA Şefi’nin bu belgeleri yayınlamak suretiyle İran ile el-Kaide arasında bağlantı olduğunu düşündüğünü ifade eden Price, onun İran’ın nükleer anlaşmasına karşı olan FDD toplantısında bu bağlamda ayrıntılı biçimde konuştuğunu ifade etti.

Price, yeniden yayınlanan belgelerin yeni bir şey içermediği, sadece sahtekarlıkların açık olduğunu, Trump yönetiminin İran’a karşı radikal hareketlerinin anlaşılmayan bir konu olduğunu vurguladı.

CIA Şefi Pameo’nun Bush politikalarına dönüş yapmakta olduğuna dikkat çeken Obama’nın danışmanı bu politikada, hükümeti değiştirme konusunda mantık oluşturmak için terörizm ile ilişkilendirmeye vurgu yapıldığının altını çizdi.

Bunların yanı sıra, söz konusu belgelerin yayınlanmasından amacın son yıllarda ifşa edilen ve ABD ve Suudi Arabistan başta olmak üzere müttefiklerinin Suriye’de el-Kaide bağlantı grupların kurulmasındaki rolünü ve onlara silah yardımını ortaya koyan belgelerden kamuoyunun dikkatini uzaklaştırmaktır.

“Terörizm kurbanlarına karşı adalet” kanununun onaylanması, esasında ABD yönetiminin Riyad’ın el-Kaide ve Usame Bin ladin ile bağlantısı olduğunun en açık itirafı sayılabilir.

3 bini aşkın kişinin ölümüne neden olan 11 Eylül saldırılarını gerçekleştiren 19 kişiden 15’i Suudi vatandaşıydı.

ABD Savunma İstihbarat Ajansı’nın 2015 yılında yayınladığı başka bir belgede de, Washington ile Suriye’deki el-Kaide teröristleri arasında bağlantı olduğuna vurgu yapılıyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.