Amerika’nın İran ile gıda ve ilaç ticaretine engel olma çabalarını itiraf etmesi

  • 15 Aralık 2019
  • 702 kez görüntülendi.
Amerika’nın İran ile gıda ve ilaç ticaretine engel olma çabalarını itiraf etmesi

Mayıs 2018’de tek taraflı olarak nükleer anlaşmadan çekilen ve azami baskı politikası çerçevesinde İran’a tüm zamanların en ağır yaptırımlarını uygulayan Amerika yönetimi, İran’a karşı yeni yaptırımlar uygulamaya devam ediyor.

Washington daha önce, İran’a karşı yaptırımlarda insan hakları mülahazalarına riayet ettiğini ileri sürse de gelinen aşamada, bu mülahazalarını da bir kenara ittiği anlaşılıyor.
Amerika Hazine Bakanlığı sitesinde yer alan yönergede, Washington’un İran’ın deniz nakliyatına yönelik yaptırım hedeflerinden birinin, insani kalemlerin mübadelesini kısıtlamak olduğunu belirtti.
Amerika Hazine Bakanlığı’nın talimatında şöyle geçiyor: “Amerikalı şahıslar, İran İslam Cumhuriyeti’nin deniz nakliyat firmalarıyla mübadeleye girmek veya E-sail ile tarım, gıda, ilaç ürünleri ve tıbbı cihazların satışına ilişkin mübadeleler başta olmak üzere çeşitli mübadelelerden men ediliyor. İlaveten, tarım, gıda, ilaç ürünleri veya tıbbi cihazların satışı dahil İran deniz nakliyat firmalarıyla İran deniz nakliyat firmalarıyla bilinerek mübadele yapan Amerikan vatandaşı olmayan şahıslar, yaptırım riskine maruz kalacaklar.”
Mayıs 2018’de nükleer anlaşmadan çekildikten sonra Amerika Başkanı Donald Trump, İran’a azami baskı politikasını takip etmeye başladı. Bu bağlamda Amerika yönetimi, İran’a yönelik tüm zamanların en ağır yaptırımlarını uygulamaya koyarak, muhtelif İranlı kişiler, firmalar ve kurumları yaptırım listesine aldı.
Amerika yönetimi bununla da yetinmedi. Diğer ülkelere de yasadışı ve illegal yaptırımları ve tek taraflı politikaları konusunda İran’a karşı Washington’un yanında yer almaları için baskı yapmaya başladı. Amerika yönetimi hatta zaman zaman bu bağlamda diğer ülkeleri tehdit etmekten de kaçınmadı.
Trump yönetiminin zorbacı ve tehditkar yaklaşımları, muhtelif ülkeler ve uluslararası örgütlerin tepkisine yol açmıştır.

Hatırlanacağı üzere Washington yönetimi, kendi illegal istek ve talepleri karşısında İran’a diz çöktürmek için daha önce 12 ayrı şart ileri sürmüştür. Amerika Dışişleri Bakanı Mike Pompeo tarafından mayıs 2018 tarihinde gündeme getirilen 12 şart arasında, İran’ın füze programının durdurulması gibi ülkenin savunmasıyla ile ilgili olan konu da yer alıyor.
Amerika İran’a baskı yapmak ve kendi hedeflerine ulaşmak için ağırlıklı olarak yaptırımları tek taraflı olarak kullanıyor.
Bundan önce Amerikan yetkilileri, gıda ve ilaç malzemelerinin yaptırım kapsamında yer almadığını ileri sürüyorlardı. Ancak Amerika Hazine Bakanlığı’nın sitesinde yer alan yeni yönergede, açıkça İran’a yönelik tarım, gıda ve ilaç ürünlerinin de yaptırım kapsamına alındığı görülmektedir.
Gelinen noktada, Amerika hatta insani iddialarından vazgeçerek, İran halkına baskıyı daha da ağırlaştırmaya yönelmiştir.
Amerika Hazine Bakanlığı geçen Çarşamba günü İran İslam Cumhuriyeti’nin deniz nakliyat firmaları ve Mahan havayolu şirketini yaptırım listesine alarak bahane olarak, bu firmaların “kitle imha silahların yayılması”nda rol ifa ettiklerini ileri sürdü.
Gıda ve ilaç malzemeleri dahil İran halkının ihtiyaç duyduğu ürünlerin ticaret yolunu kapatan Amerika, artık bundan böyle asla ve asla İran halkını savunduklarını lafını kullanamazlar.
İran İslam Cumhuriyeti yetkilileri defalarca, Amerika’nın gıda ve ilaç malzemelerine yönelik yaptırım uygulamadıklarına dair iddialarını reddederek, ülkenin gıda ve ilaç malzemelerine ilişkin ihtiyaçlarını karşılayacaklarını vurgulamışlardır.
İran İslam Cumhuriyeti, Amerika’nın baskısına rağmen, Washington’un emperyal talepleri karşısında teslim olmayacağını deklare etmiştir.
Bloomberg’in bildirdiğine göre, Amerika’nın İran’a yönelik yaptırım politikası artık yolun sonuna gelmiş ve elinde daha fazla yaptırım için pek bir seçenek kalmamıştır./

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.