Azerbaycan Cumhuriyetinde Din Adamlarına Baskılar Devam Ediyor

  • 02 Mart 2018
  • 1.064 kez görüntülendi.
Azerbaycan Cumhuriyetinde Din Adamlarına Baskılar Devam Ediyor

Azerbaycan Cumhuriyeti’nde iç yasalardaki değişikliklerle, Bak yönetiminin bu ülkede dindar ve mümin kesimlere dini baskı ve kısıtlamalar artmaktadır.

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev yönetimi, bu ülkenin “ceza yasası”nda değişiklik yapmak suretiyle yurt dışında eğitim gören dindarlara baskı ve kısıtlamaya arttırmaya çalışıyor. Bu kısıtlamalar uyarınca yurt dışında eğitimini tamamlamış dinadamı ve alimler artık bundan böyle Bakü yönetiminin izni olmadan her türlü dini ve mezhebi etkinlik düzenleyemez veya namaz kıldıramaz. Aksi halde bir yıl hapis cezası veya binlerce manat para cezasına çarptırılmış olacaklar.

Azeri uzmanlar, Bakü yönetiminin yüce İslam dini özellikle Şii mezhebinden Müslüman vatandaşları uzaklaştırmayı türlü yöntemler kullanmasına rağmen başarısız olduğu için gelinen noktada bu hedefi için son yolları denemeye çalıştığını bildiriyorlar.

Bu bağlamda Azerbaycan Cumhuriyeti’ndeki aktif mezhebi ve dini uzmanlardan Abulfazl Bonyadov şöyle diyor: Bu olaylardan amaç, Azerbaycan Cumhuriyeti dini toplumunda korku ve dehşet oluşturmaktır. Ateşli silah taşıma, suikast girişimine hazırlanma gibi suçlamaların yönetilmesi, hepsi yalan ve yönetimin Azerbaycan Cumhuriyeti’nin dini toplumunun birliğinden korktuğunu gösteriyor.”

Azerbaycan Cumhuriyeti ceza kanunundaki değişiklikler ve yapılacak dini kısıtlamalar, Mili Meclis’te 6 Mart tarihinde onaylanması bekleniyor.

Bu rağmen, yeni kısıtlamalar yürürlüğe girmeden önce Azerbaycan Cumhuriyeti polisi ve güvenlik güçleri, bazı Azeri dindarları aynı yöntemle gözaltına alarak, tutuklamıştır.

Örneğin, “Serdar Haci Hasanli” bu yasa meclisten geçmeden önce tutuklanmıştır. Masallı kaymakamının şikayeti üzerine ve Cuma Namazını bu kentte 22 Şubat 2017’de gözaltına alınarak, hakkında 37 gün hapis cezası verildi.

Bakü yönetimi, bu bağlamda onaylanmış bir karar olmamasına rağmen ülkenin önde gelen din adamlarından Serdar Hacı Hasanlı’yı tutukladı.

Azerbaycan Cumhuriyeti yönetimi bu olayın üzerinden bir yıl sonra, Azerbaycan Milli Meclisi’nden bu kararı geçirmeye çalışıyor.

İlham Aliyev yönetimi, Milli Meclis’te çoğunluğu elinde bulundurduğu için, Azerbaycan Cumhuriyeti’nde her türlü düşünceyi yasa ve karar haline getirebiliyor.

Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi’nde İlham Aliyev yönetimi’nin din karşıtı faaliyetleri için belli temsilciler görevlendirilmiştir. Bunlardan Siyaveş Nevruzov, Kudret Hasan Kuliyev, Fazıl Gazenferoğlu ve Sabır Rüstem Hanli gibi isimlere değinilebilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.