Cevad Zarif: İran, nükleer anlaşma konusunda ne müzakere eder ne de bir şey ekler

  • 03 Mayıs 2018
  • 1.390 kez görüntülendi.
Cevad Zarif: İran, nükleer anlaşma konusunda ne müzakere eder ne de bir şey ekler

İran Dışişleri Bakanı Zarif, videolu mesajında İran İslam Cumhuriyeti’nin nükleer anlaşma konusunda ne müzakere yapacağı, ne de bir şey ekleyeceğini belirterek, nükleer anlaşma için tek yolun ABD’nin yükümlülüklerini tamamen yerine getirmesi olduğunu vurguladı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’la nükleer anlaşma değiştirilmezse anlaşmadan çekilme restine İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif bu kez Youtube’dan yayımladığı videoyla yanıt verdi.

Youtube’da yayımladığı 5 daikalık videoyu Twitter’den da paylaşan Zarif, ”İran’ın mesajı: İlerlemek için tek yol var, o da ABD’nin anlaşmaya uyması, anlaşmadan ödün verilmesi değil.” diye yazdı.

Trump’ın Avrupa ülkelerine İran’la nükleer anlaşmayı değiştirmeyi kabul etmeleri için tanıdığı mühlet yaklaşırken konuşan Zarif, ”İran yıllar önce üzerinde uzlaşılanları ve uygulamaya konulanları yeniden müzakere etmeyecek” vurgusu yaptı.

Diğer ülkelerin kendi aralarında yeni bir anlaşma taslağına varmaları halinde Tahran’ın bunun onaylanmasını reddedeceğini de belirten Zarif, bazı Avrupa ülkelerin ‘İran’ın cebinden ABD’ye daha fazla ödün verme vaadinde bulunduklarını hatırlatarak, İran’ın güvenliğini zayıflatmayacağını, ve de iyi niyetle elde edilen nükleer anlaşma konusunda müzakere yapmayacağını son kez olarak vurguladı.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın İran’ın anlaşmanın tüm yükümlülüklerini yerine getirdiğini 11 kez teyit ettiğini, ABD yönetiminin ise nükleer anlaşmayı bilhassa diğer ülkelere zorbalık yapıp İran’la iş yapmalarını engellemek suretiyle sürekli ihlal ettiğini söyleyen Zarif, Washington’a nükleer anlaşmanın yükümlülüklerine artık uyması çağrısı yaptı.

İran Dışişleri Bakanı, emlak krallığı üzerine yükselen milyarlarca dolarlık iş imparatorluğu bulunan Trump’ın anlayacağı lisanda anlatmayı da ihmal etmedi: ”Emlakçılık terimleriyle konuşacak olursak, bir ev satın alıp ailenle yerleştikten ya da satın aldığın evi yıkıp gökdelen inşa ettikten 2 yıl sonra tekrar gelip fiyatı yeniden müzakere edemezsin.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.