Cihangiri: Irak’ın yeniden yapım ve onarımında yer almaya hazırız

  • 08 Mart 2018
  • 1.023 kez görüntülendi.
Cihangiri: Irak’ın yeniden yapım ve onarımında yer almaya hazırız

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı 1. yardımcısı İshak Cihangiri, İran’ın Irak ile çok yönlü ilişkilerini geliştirmek için çalıştığını ve İran’ın, Irak’ın yeniden yapım ve onarımı için 3 milyar dolara kadar kredi vermeye hazır olduğunu bildirdi.

İranlı özel ve kamu şirketlerinin Irak’ta yapacakları yatırım ve her türlü faaliyetlerin destekçisi olacaklarını söyleyen Cihangiri, İran’ın, Irak’ın her zaman sorunları ve başarılarının yanında olduğunu belirterek, iki ülkenin ticari ve iktisadi ilişkilerini geliştirmede  başta bankacılık sorununu halletmesi gerektiğini kaydetti ve bunun ikili ilişkilerin gelişmesinde  çok önemli olduğunu söyledi.

İran ve Irak demiryollarının bağlantısını bir zaruret olarak niteleyen İran cumhurbaşkanı yardımcısı, iki ülke demiryolarının bağlantısının, böylece iki ülkenin Orta Asya ve Çin’e ulaşabileceğini belirterek İran demiryolu hattının Irak üzerinden Akdeniz’e kadar devam etmesi gerektiğini bildirdi.

İran’ın bazı şehirlerinin Irak’tan gelen toz bulutlarıyla ilgili yaşadığı soruna da temas eden Cihangiri, bu sorunun iki ülkenin işbirliğiyle giderilmesi gerektiğini söyledi.

Irak  halkının, Dini Mercilik kurumu fetvaları doğrultusunda terörizme karşı zafer kazanan büyük millet olduğunu ifade eden Cihangiri, ‘’Irak’ın terörist grupları zaferi sayesinde ve sağlanan güvenlikle yatırım yapmak ve ekonomik faaliyetler için uygun zemin vardır’’ dedi.

Dışişleri Bakanı Zarif, Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Muhammad Şeriatmedari, Tarım Bakanı Mahmut Hocceti, Cihangiri’ye Irak ziyaretinde eşlik etmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.