Emir Abdullahiyan’ın İran ve Pakistan arasındaki işbirliğinin genişletilmesine vurgusu

  • 19 Ekim 2022
  • 144 kez görüntülendi.
Emir Abdullahiyan’ın İran ve Pakistan arasındaki işbirliğinin genişletilmesine vurgusu

İran Dışişleri Bakanı, Tahran ve İslamabad arasındaki ilişkileri ayrıcalıklı olarak nitelendirdi ve İran ile Pakistan arasındaki işbirliğinin başta bölgesel güvenlik olmak üzere her alanda genişletilmesine vurgu yaptı.

İRNA’ya göre, Afganistan’daki gelişmeleri görüşmek üzere İran’a gelen Pakistan Başbakanı’nın Afganistan işlerinden sorumlu özel elçisi Muhammed Sadıq Han, dün İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir Abdullahiyan ile bir araya geldi.

Bu görüşmede Emir Abdullahiyan, İran İslam Cumhuriyeti’nin Pakistan’ın güvenliğini kendi güvenliği olarak gördüğünü belirterek, Tahran’ın bölgenin güvenliğini güçlendirecek işbirliğine hazır olduğunu duyurdu.

İran dışişleri bakanı, geçen yıl Afganistan’da yaşanan gelişmeler ve bu ülkede Taliban’ın iktidara gelmesinden sonra bir buçuk milyondan fazla Afganlının da İran’a gelmesiyle İran’da halihazırda 4,5 milyondan fazla Afganlının bulunmasına atıfta bulunarak, Afganistan’da mültecilerin ülkelerine geri dönmesine yol açacak istikrarı ve barışı destekleyerek şöyle dedi: İran İslam Cumhuriyeti, Afganistan’da barış ve huzurun ve bu halkın refahının sağlanması için tüm kapasitelerini kullanıyor.

Emir Abdullahiyan sözkonusu görüşmede İran’ın Afganistan’a komşu ülkelerin dışişleri bakanlarını olağanüstü bir toplantı için bir araya getirmeye çalıştığını ve bunun için her türlü işbirliğine hazır olduğunu söyledi.

Pakistan Başbakanı’nın Afganistan işlerinden sorumlu özel elçisi Sadıq Han da,  bu görüşmede,   bulunduğu koşullara ilişkin görüşlerini açıklarken, Afganistan iç ve dış gelişmelerin Afgan halkının yaşam seviyesinin azalmasına ve güvenliğinin daha da kötüleşmesine neden olduğunu belirterek, bölge ve komşu ülkelerinin özellikle İran ve Pakistan’ın  Afganistan’da yapıcı rol oynayabileceklerinin altını çizdi./

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.