Filistin Ulusal Konseyi’nin yıllık olağan toplantısı ertelendi

  • 09 Eylül 2015
  • 706 kez görüntülendi.
Filistin Ulusal Konseyi’nin yıllık olağan toplantısı ertelendi

Hamas ve İslami Cihad hareketleri dışındaki Filistinli grupları bünyesinde barındıran Filistin Ulusal Konseyi’nin yıllık olağan toplantısı ertelendi.

Filistin Ulusal Konseyi’nin 14-15 Eylül’de düzenlenmesi beklenen toplantısının ertelendiği bildirildi.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) yönetim kurulu üyesi Hanan Aşravi, “FKÖ yönetim kurulu, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas başkanlığında toplandı. Görüşmede, Ulusal Konsey toplantısı, siyasi bölünmüşlüğün bitmesi, genel seçimler ve başkanlık seçimleri gibi çeşitli konular ele alındı” dedi.

Aşravi, ayrıca 14-15 Eylül’de düzenlenmesi beklenen Filistin Ulusal Konsey toplantısının gerekli hazırlıkların tamamlanması için ertelenmesine karar verildiğini belirtti.

Toplantının ileri bir tarihe ertelendiğini ifade eden Aşravi, zamanı hakkında bilgi vermedi.

FKÖ Yönetim Kurulu Başkanı Mahmud Abbas ile 9 üyenin, 24 Ağustos’ta Filistin Ulusal Konseyi’nin olağanüstü toplanması için görevinden istifa ettiği bildirilmişti. Bazı kesimler, istifaları, “Abbas’ın bazı yönetim kurulu üyelerini diskalifiye ederek, yeni bir kurul oluşturmaya çalıştığı” şeklinde yorumlamıştı.

Abbas’ın istifasını “ulusal uzlaşıya sırt çevirmek” şeklinde değerlendiren Hamas da Abbas’ı, yönetim kurulunu yeniden yapılandırarak, tek taraflı siyasi karar alma politikası izlemek ve muhaliflerin olmadığı yeni bir yönetim kurulu oluşturmakla suçlamıştı.

Yurt içi ve dışındaki Filistinlileri temsil amacıyla kurulan konseyin, 14-15 Eylül’de toplanması bekleniyordu. Hamas ve İslami Cihad Hareketi başta olmak üzere çeşitli Filistinli gruplar, Ulusal Konsey’in toplanması için çağrıda bulunan Mahmud Abbas’a karşı çıkmış, bazı kesimler de ertelenmesini talep etmişti.

Yılda bir toplanan Konsey, Hamas ve İslami Cihad hareketleri hariç Filistinli tüm tarafları, Filistin Yasama Meclisi üyelerini, birliklerin ve sendikaların temsilcileri ile bağımsız kişileri bünyesinde barındırıyor.

Hamas, Filistin Ulusal Konseyi’nin ertelenen toplantısının, ulusal uzlaşı sağlanana kadar geciktirilmesi çağrısında bulundu.

Filistin Ulusal Konseyi’nin 14-15 Eylül’de düzenlenmesi beklenen toplantısının ertelenmesinin ardından Hamas’ın “Filistin’deki mevcut krizden çıkışa yönelik görüş” adı altında yaptığı yazılı açıklamada, Filistin Ulusal Konseyi’nin “işgal” altında toplanmasının kabul edilemez olduğu belirtildi.

Açıklamada, “Konseyin işgalcilerin baskısından uzak herkesin katılımına izin verecek özgür bir ortamda toplanması gerekir. Konseyin toplantısının ulusal uzlaşı sağlanana ve daha önce yapılan anlaşmayla uyumlu olarak doğru bir ortamda gerçekleşmesi amacıyla iyi bir hazırlık yapılana kadar ertelenmesini istiyoruz. Konseyin tek taraflı bir kararla toplanması, Filistin davasına, birlik ve beraberliğine daha çok zarar verir” denildi.

Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ) hegemonya kurmak ve tek başına karar almaktan uzak durarak halkın her kesimini kapsayıcı bir mücadele çerçevesinde olması gerektiği vurgulanarak, “FKÖ, temelini ve kurumlarını, imkanlar el verdiğince şeffaf bir şekilde yürütülecek seçimler üzerine kurmalı” ifadelerine yer verildi.

FKÖ’deki geçici yönetime, çeşitli ulusal konularla ilgili istişare toplantısı yapma çağrısında bulunularak, “Biz hangi Arap ülkesinde olursa olsun böyle bir toplantı yapmaya hazırız” denildi.

Ulusal Konsey’in üzerinde anlaşma sağlandığı şekilde toplanarak çalışmalarına devam etmesi çağrısı yapılan açıklamada, en kısa zamanda tüm siyasi kurumlar için özgür ve şeffaf seçimler yapılana dek birlik ve ortaklık ruhu içinde ülkeyi yöneten bir milli birlik hükümeti kurulması istendi.

Milli mutabakatın başarıya ulaşmasının önemi vurgulanarak, başkanlık seçimleri, genel seçimler ile Ulusal Konsey seçimleri yapılması ve ulusal karar mekanizmasına tüm kesimlerin ortak edilmesi gibi üzerinde uzlaşılan konuların en kısa zamanda hayata geçirilmesi gerektiğine işaret edildi.

Hamas’ın açıklamasında ayrıca, “İşgalcilere direniş, yerleşim birimleri, Yahudileştirme projeleri, Kudüs ve Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırılarla mücadele ile Gazze’deki ambargo, Filistinli tutukluların özgürlüğü, mülteci sorunu gibi konularda ortak bir strateji belirlemek amacıyla tüm kesimleri kapsayan bir ulusal diyalog çağrısı” yapıldı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.