Hş 15 Hordad, İran halkının büyük İslami hareketinin başlangıcı

  • 05 Haziran 2021
  • 1.469 kez görüntülendi.
Hş 15 Hordad, İran halkının büyük İslami hareketinin başlangıcı

Bugün hş 15 Hordad, (5 Haziran 2021) İran İslam cumhuriyetinin büyük kurucusu İmam Humeyni’nin –ra- hş 1342 (milafi 1963) yılındaki tarihi kıyamının yıldönümü.

15 Hordad 1342 kıyamı, İslam inkılabı tarihinde bir dönüm noktası ve İran halkının İslami hareketinin başlangıcıdır.
Pehlevi şahlık rejimin unsurları, 58 yıl önce 15 Hordad tarihinde ve acı bir olayda, İmam Humeyni’nin –ra- Kum Feyziye Medresesinde şahlık rejim hakkında yaptığı ifşaatı ardından İmam’ın bu kutsal kentteki evine saldırarak İmam’ı tutukladılar.
İmam Humeyni –ra- Hüseyni Aşura gününde Kum Feyziye Medresesinde ağır ve sert konuşmada Pehlevi rejimi ile siyonist rejim ilişkilerini gün yüzüne çıkarttı.
İran’ın çeşitli kentlerinde halk İmam’ın –ra- tutuklanmasına tepki olarak Şahlık rejime karşı geniş çaplı gösteriler düzenlediler.
Gösteriler sırasında rejimin güvenlik teşkilatının baskıcı güçleri Feyziye Medresesine vahşice saldırarak, halktan birçok kişiyi şehit ederken bazılarını yaraladılar veya tutukladılar.
Bu tarihi hareket, Pehlevi despot hükümete karşı direnişin başlangıcı oldu ve İslam İnkılabı’nın fikri, siyasi ve sosyal temellerinin oluşması için uygun şartları sağladı.
İmam Humeyni hş 15 Hordad 1342 tarihinde Şahlık despot rejime karşı siyasi hareketi hassas bir aşamaya getirdi ve 10 yıl aşkın bir süre sürgün gibi ağır şartlara göğüs gerdi.
İmam Humeyni’nin hareketi miladi 1963 yılında başladı ve 1979 yılında İran İslam inkılabı zafere ulaştı; hiç şüphesiz 15 Hordad kıyamı, İslami hareketin zaferinde inkar edilemez parlak bir rol oynadı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.