İbadi: Referandumun, Kürtler için bir yararı yok

  • 17 Ağustos 2017
  • 1.185 kez görüntülendi.
İbadi: Referandumun, Kürtler için bir yararı yok

Irak Başbakanı Haydar İbadi, Irak’ın vatandaş eksenli bir ülke olduğunu belirterek, Kürdistan bölgesinin Irak’tan ayrılması için referandum düzenlenmesinin Kürtler için bir menfaati olmadığını ifade etti.

Irak Başbakanı Haydar İbadi yaptığı açıklamada, fasit kişilerin Irak’taki özgürlükleri kendi kişisel çıkarları için istismar ettiklerini belirtti.

Muhtelif aşiret ve kesimlerin yaşadığı bir ülke olan Irak’ta vatandaşlığın aşiretler veya gruplara bağlı olmadığını kaydeden İbadi, Irak’ta herksin birbirine saygı göstermesi gerektiğinin altını çizdi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin gönderdiği heyet Pazartesi günü Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum ve Başbakanı Haydar İbadi başta olmak üzere üst düzey Iraklı yetkililerle, referandum konusunu ele aldı.

Bu arada, Rudaw’da yer alan habere göre Kürt heyetinin referandumun ertelenmesi için; IKBY bütçesi gönderilmesi, Irak Anayasasının 140. Maddesi’nin uygulanması (Kerkük başta olmak üzere tartışmalı bölgelerin statüsünün belirlenmesi), Kürtlerin Irak hükümetinde azaltılan paylarının geri verilmesi, Irak ordusunda Kürt oranının belli düzeye  yükseltilmesi şartlarını ileri sürdüğü bildirildi

Bağdat’ta görüşmelerini sürdünen heyetin ayrıca, Birleşmiş Milletler (BM), ABD, BM Güvenlik Konseyi (BMGK) ve referandumun ertelenmesini isteyen ülkelerin gözetiminde yapılacak yazılı bir anlaşmayla, bunun mümkün olabileceğini muhataplarına bildirdiği belirtilirken, bugün ya da yarına kadar hem Kürtler hem de Irak Ulusal Koalisyonu tarafından iki farklı yol haritasının hazırlanmasının beklendiği ifade edildi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.