İbadi’den Barzani’ye Sert Tepki

  • 24 Ağustos 2016
  • 779 kez görüntülendi.
İbadi’den Barzani’ye Sert Tepki

Irak Başbakanı, Mesut Barzani’nin Irak’ta yayılmacılık peşinde olmayacağına dair söz aldığını bildirdi.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Irak Kürdistan bölgesi yerel yönetim başkanı Mesut Barzani’nin Musulun gelecek siyasi konumuyla ilgili tavır ve açıklamasından bir kaç gün sonra yaptığı açıklamada, bu hususta zorbalık mantığı değil de anayasa mantığına bakmak gerektiğini, zira Musul’da tüm etnik ve dini gruplarıyla bütün Irak halkının hak sahibi olduğunu bildirdi.

Katıldığı basın toplantısında konuşan Irak başbakanı İbadi, Irak Kürdistan yerel yönetim başkanı Mesut Barzani’nin toprak genişletmek peşinde olmadığına dair kendisine güvence verdiğini söyledi.

Elbette Irak Kürdistan bölgesi yerel yönetim başkanı Mesut Barzani bundan önce yaptığı açıklamada, Musul’un IŞİD terör örgütünden kurtarılmadan önce ileride bir sorun ve kriz çıkmaması için Musul’in siyasi idaresi konusunda anlaşma sağlanmasının kaçınılmaz olduğunu bildirmişti. Barzani’nin bu açıklama ve tutumu, Kürt Peşmerge güçlerinin ileride Musul’daki varlığı ve Musul’un kontrolünü ele geçirmek istedikleri yönündeki kaygıları da artırmıştır.

Bunun yanı sıra Barzani’nin bu açıklaması ardından, Kürt bölgesinin ileride toprak genişletme eylemi ve hedefi içinde olduklarına dair kaygı ve endişe Irak halkı içinde giderek güç kazanmıştır.

Zira daha önce de Sincar’ın IŞİD terör örgütünden geri alınması ve Kürtlerin, Neyneva eyaletine bağlı bu şehrin kontrolünü kendi elinde bulundurması yönündeki ısrarı tecrübesi Mesut Barzaniye yönelik güvensizlik ve kötümserliği daha da artırmaktadır.

Erbil, Süleymaniye ve Duhuk, Irak Kürdistan bölgesini oluşturan üç Kürt yerleşim bölgesidir, Erbil’in güneyinde yer alan Kerkük eyaleti ise Bağdat merkezi yönetimle Irak Kürdistan bölgesi yerel yönetimi arasında idaresi konusunda anlaşmazlık bulunan ve Kürtlerin buranın kontrolünün de kendilerine devredilmesini istedikleri bölgelerden bir başkasıdır. Yerel Kürt yönetimi Kerkük’ün de bu bölgenin bir parçası olduğunu iddia ediyor.

Yine Erbil eyaletinin batısında yer alan ve Kerkük gibi Kürt, Arap, Hıristiyan ve Türkmen etnik içinde barındıran Neyneva eyaleti Kerkük gibi Kürtlerin üzerinde hakk iddia ettikleri bölgelerden bir başkasıdır ve Şimdi de Musul’un kurtarılması eşiğinde Barzani, Musul ile ilgili tartışmayı yeniden alevlendirmiş bulunuyor.

Aslında Irak anayasasının 140 maddesi bu gibi ihtilafi konulara açıklık getirmekte ve her hangi bir bölgenin konumunun belirlenmesi amacıyla gerekli nüfus sayımından sonra bölgede referanduma gidilmesini ön görmüş bulunmaktadır. Bunun için halı hazırda Kerkük bölgesinin yanı sıra Neyneva -Diyala arasında diğer bazı iller daha Bağdat Erbil arasında anlaşmazlık konusu olup bu kanun kapsamına girmektedir.

Geçmişte ve son dönemde yaşanan sorunlar nedeniyle şimdiye kadar bu konuda ön görülen referandum yapılmamıştır, IŞİD’in Kuzey Irak’a saldırısı ve işgali, Peşmerge güçlerin IŞİD terörizmine karşı mücadele bahanesiyle bu bölgelere girmelerinden sonra bu güçler ister istemez bölgede kalıcı oldular.

Mesut Barzani, kuzey Irak’ın bazı bölgelerinin IŞİD tarafından işgal edilmesinden sonra yaptığı bir açıklamada, bu bölgelerin IŞİD terör örgütü tarafından işgal edilmesi ve Irak ordusunun bu bölgelerden geri çekilmesiyle pratikte anayasanın 140. Maddesinin icra edildiğini belirtmişti.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi’nin dün Salı günü anayasa vurgusu yapması ve anlaşmazlıkların anayasa mantığı uyarınca çözümlenmesi gerektiğini bildirmesi aslında Barzani’nin bu açıklamasının zorbalık mantığı ilkelerine dayandığını göstermektedir.

Irak’ın siyasi gelişmelerinin sürekli değişken olması, kendi hedeflerini tek taraflı olarak belirlemeleri konusunda Irak Kürdistan bölgesi yetkililerine gereken imkanı vermemiştir.

Anlaşmazlık konusu olan bölge halkının Irak Kürdistan bölgesine ilhak edilmesine karşı çıkmaları, yine Kürdistan bölgesindeki siyasi parti ve grupların da bu görüşü şiddetle reddetmeleri, Mesut Barzani’nin Haydar İbadiye, IŞİD ile savaştan önce toprak genişletme meselesini artık gündeme getirmeyeceğine dair söz vermesine sebep olmuştur.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.