İran Dışişleri Bakanı, Münih Güvenlik Konferansı’nda konuştu

  • 19 Şubat 2017
  • 1.097 kez görüntülendi.
İran Dışişleri Bakanı, Münih Güvenlik Konferansı’nda konuştu

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, birbirine kenetlenmiş ve bağlanmış dünyada, başkalarının güvenliğini bozma pahasına güvenliğe ulaşmanın gerekçi olmayan bir durum olduğunu kaydetti

53. Münih Güvenlik Konferansı’nda konuşan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Ortadoğu’da terörizmin artması ve yayılmasının ABD’nin maceracılığı başta olmak üzere yabancı askeri müdahalelerinden kaynaklandığını belirterek, Ortadoğu’daki krizlerin askeri çözümü olmadığını vurguladı.

Irak, Suriye ve Bahreyn’deki krizlere işaret ederek, “Bu ülkelerdeki sorunlar siyasi çözüme sahiptir ve etkileyici hiçbir grup ve cereyan göz ardı edilmemelidir” açıklamalarında bulundu.

Zarif, bu ülkelerde cereyan eden krizlere yönelik askeri müdahalelerin bir kenara bırakılması gerektiğini vurgulayarak, sözlerine şunları ekledi: Başka bir yöntem bulmamız gerekiyor. Önce sorunun ne olduğunu anlamamız lazım. Diplomasideki başarılarımız bu konuda yol açıcı olabilir.

İran Dışişleri Bakanı, bölge dışı ülkelerin Ortadoğu’ya müdahalelerini eleştirerek, bu müdahalelerin bölgede istikrarsızlığa neden olduğunu, Ortadoğu’da sebatın tesisi için bütün bölge ülkelerinin işbirliği yapması gerektiğini vurguladı.

Zarif, konuşmalarını şöyle devam ettirdi: Bölgesel konularda birbirimizin yardımına ihtiyacımız var. Birlikte hareket edip sorunları çözebiliriz. Ancak bölge ötesi bazı güçlerin gereksiz müdahaleleri bulunduğumuz cğrafyada istikrarsızlığın yerleşmesine yol açıyor. Oysaki istikrar bizim bölgemiz için önemli bir konudur ve bunun için de tüm ülkelerin işbirliği yapması gerekiyor. Ortak temeller çerçevesinde konuşarak bölgesel sorunları çözebiliriz.

İran Dışişleri Bakanı, nükleer anlaşmanın tüm tarafların ulaştığı büyük bir başarı olduğuna değinerek, “Orada da önce sorun hakkında bilgi edinildi sonra ise tüm taraflar anlaşma yönünde adım atmaya başladı” dedi.

Dışişleri Bakanı ayrıca, nükleer silahın her hangi bir ülke için güvenlik getiremeyeceğini zira, dünyanın nükleer silahlardan tamamen kurtarılması vakti geldiğinin atlını çizdi.

İran diplomasisi organı başkanı ayrıca İran’ın her türlü tehdide karşı koymak için hazır olduğunu belirterek, yaptırımın İran ile teamül için en iyi yöntem olmadığını, İran ile en iyi teamülün karşılıklı saygı olduğunu kaydetti.

Zarif, bölgede İslam adı altında terör düşüncesinin yayılmasını eleştirerek, bölgede İran’ı radikal bir ülke olarak addetmeye çalışan düşüncenin İran açısından reddedildiğini ve bölgeyi istikrarsızlaştıran etken olduğunu belirtti.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Münih Güvenlik Konferansı’ndaki konuşmasında, güven ortamı oluşturulması, güvenlik tesisi, terörizm, radikalizm ve şiddet ile mücadelenin bütün ülkelerin görevi olduğunu ve Münih zirvesinin bu bağlamda olumlu işbirliğiyle sonuçlanabileceğini kaydetti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.