İran Dışişleri Bakanı Zarif, Türkmenistan Cumhurbaşkanı ile görüştü

  • 17 Nisan 2017
  • 1.271 kez görüntülendi.
İran Dışişleri Bakanı Zarif, Türkmenistan Cumhurbaşkanı ile görüştü

Orta Asya turu kapsamında Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta bulunan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ilk çalışma programında bu ülke cumhurbaşkanı ile biraraya geldi.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Kurbanali Berdi Muhammedov ile bugün görüşüp karşılıklı işbirliği üzerinde fikir alışverişinde bulundu.

İran Dışişleri Bakanı ve beraberinde heyet bugün ayrıca Türkmenistan sanayi sahipleri ve tüccarlar odasında düzenlenen İran-Türkmenistan ticaret işbirliği oturumuna katıldı.

Zarif bu oturumda yaptığı konuşmada, Berdiov ile yatığı görüşmesine ve Türkmenistan Cumhurbaşkanı’nın milli para birimleriyle ekonomik işbirliğinin geliştirilmesine yaptığı vurgusuna temasla, iki ülkenin milli birimleriyle ticarete başlayabileceğini kaydetti.

Zarif, İran’ın Türkmenistan dahil yeni bağımsızlığına kavuşan cumhuriyetleri tanıyan ilk ülke olduğunu hatırlatarak, iki ülke halkının toplumsal ve kültürel ilişkilerinin geçmişinin eskiye dayandığına işaretle, İran ile Türkmenistan’ın ortak akrabalık köklerine sahip olduğun vurguladı.

Türkmenistan için İran’ın güvenilir bir ortak olduğunu hatırlatan Dışişleri Bakanı, İran, Özbekistan, Türkmenistan ve Umman arasında bir transit hattının kurulmasına ilişkin anlaşma gibi iyi zeminlerin sağlandığını, Hindistan’ın da buna sıcak baktığını belirtti.

İran ile Türkmenistan’ın iyi ilişkilerine dikkat çeken Zarif, gelecek yıllarda da ilişkilerin daha da gelişeceğinin altını çizdi, iki ülkenin enerji ve tarım alanlarındaki çok iyi olan münasebetlerin daha da güçlenmesi gerektiğini kaydetti.

Zarif ayrıca İran ile Türkmenistan’ın sanayi gibi diğer alanlarda işbirliğinin geliştirilmesini istedi.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif bugün Türkmenistan Dışişleri Bakanı ve Bakanlar Kabinesi Yardımcısı Reşid Muradov ile Aşkabat’ta görüşecek

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Türkmenistan ziyaretinin ardından Gürcistan ve Kırgızistan’a geçerek, bu ülke yetkilileriyle görüşmelerde bulunacak.

Zarif, dün siyasi ve ekonomik bir heyet başkanlığında Türkmenistan’a gitti.

Zarif, Türkmenistan’ın başkenti Aşkabad’a inişinde yaptığı açıklamada da, İran’ın dış siyasetindeki en önemli önceliğinin komşu ülkelerle ilişkileri geliştirmek olduğunu belirterek, ”Tahran’ın petrol dışı  ürünlerin ihracatına  ağırlık verdiğini ve aynı zamanda komşu ülkelere mühendislik ve teknik hizmetlerini daha da arttırmak hedefinde olduğunu’ söyledi.

İran Dışişleri Bakanı, Hint Okyanusu ve Fars Körfezi’nin Gürcistan üzerinden Karadeniz’e bağlanması ve bu konuda transit işbirliğine de temasla, bu durumun incelendiğini söyledi.

Zarif, bir çok anlaşma ve uzlaşma metninin hazır olduğunu ve bunların yürürlüğünün de takipçisi olacaklarını söyledi.

İran Dışişleri Bakanı, ayrıca bölgede terörizm ve radikalizmle ile mücadeleye de işaretle, bu bela ile bütün herkesin çok yönlü işbirliğinin zaruri olduğunu söyledi.

İran İslam Cumhuriyeti, Orta Asya ülkeleri başta olmak üzere bölge ülkeleriyle ilişkilerini geliştirmeye büyük önem veriyor.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’in Türkmenistan, Gürcistan ve Kırgızistan’ı kapsayan Orta Asya turunun İran ile bu ülkeler arasında ekonomik ve siyasi münasebetlerin geliştirilmesi doğrultusunda yapılan önemli bir ziyaret olduğu düşünülüyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.