İran Ekonomi Bakanı: İran ile dünyanın ekonomik ilişkilerinin yeni sayfası açılmalı

  • 10 Ekim 2015
  • 811 kez görüntülendi.
İran Ekonomi Bakanı: İran ile dünyanın ekonomik ilişkilerinin yeni sayfası açılmalı

İran Ekonomi Bakanı Tayyipniya, Dünya Bankası ve İMF’nin yıllık toplantısının açılışında yaptığı konuşmada “İran yüksek ekonomik potansiyele sahip bir ülke olarak yeni bir güç gibi ortaya çıkabilir” diye konuştu.

Peru’da düzenlenen Dünya Bankası ve İMF’nin yıllık toplantısında konuşan İran Ekonomi Bakanı Ali Tayyipniya doğal kaynaklar, stratejik konum, okumuş insan gücü, büyük iç piyasa ve elverişli altyapıyı İran’ın ekonomik avantajları olarak nitelendirdi.

Bütün bu avantajların İran’ın sadece birkaç avantajı arasında olduğuna değinen Tayyipniya bu özelliklerin Ortadoğu ülkeleri arasında pek fazla bunlmadığının altını çizdi.

İran ekonomik durumun iyileşmesi ve enflasyonun düşmesine tanık olduklarını belirten Tayyipniya İran ekonomisinin daha da kalkınması için teknolojik bilim, direk yabancı yatırım ve finans kaynakların gerektiğine vurguda bulundu.

Dünya Bankası ve diğer uluslararası kalkınma enstitülerin İran’a yardımda bulunması çağrısında bulunan Tayyipniya “İran, Dünya Bankaı ve İMF’nin bir üyesi olarak her daim uluslararası kuruluşlara olan görevini yerine getirmiş ve bu kuruluşların da İran’ın kalkınması için gerekenleri yapmasını umuyor” açıklamasında bulundu.

Dünya bankası’nın kalkınma odaklı bir sorumluluğunun bulunduğuna işaret eden Tayyipniya bu kurumun ayrım yapmaksızın görevini yerine getirmesini beklediğini belirterek “Yaptırımların kalkmasından sonra birçok ülke ve özellikle İran finans kaynakları ve kalkınma bankalarından yeterince kullanabilmelidir” diye ifade etti.

Uluslararası kalkınma kuruluşlarla işbirliği yapmanın İran’ın öncelikleri arasında olduğuna işaret eden Tayyipniya “İran’ın finans kaynaklarının sağlanmasının yanı sıra ticaret ve uluslararası kuruluşlarının yatırımı hususunda da bu fırsatı değerlendirmesini bekliyoruz” diye açıkladı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.