İran’da İslam İnkılabı’nın zafer kutlamaları başladı

  • 01 Şubat 2017
  • 1.104 kez görüntülendi.
İran’da İslam İnkılabı’nın zafer kutlamaları başladı

Hicri Şemsi takvimine göre bugün 12 Behmen 1395,  31 Ocak 2017. Bugün İran’da Şafakta On Gün’ün ilk günü sayılır.

38 yıl önce böyle bir günde, yani İran takvimiyle 12 Behmen 1357′ tekabül eden 31 Ocak 1979’da, İslam İnkılabı Kurucusu rahmetli İmam Humeyni, vatanından 15 yıl gibi bir süren sürgün hayatına son vererek, milyonlarca insanın görkemli karşılamasıyla İslami İran topraklarına döndü.

Halkın çeşitli kesimlerinin İmam Humeyni’yi eşsiz bir şekilde karşılaması, öylesine görkemli ve dikkatli çekiciydi ki, İran’ın tarihinde o zamana kadar İran halkı, hiç bir siyasi kişiyi böylesine sevgiyle karşılamamıştır.

İmam Humeyni, Tahran Mehrabad havalimanında kısa bir teşekkür konuşması yaptıktan sonra, İslam inkılabı şehitlerine saygı amacıyla oradan Beheşti Zehra mezarlığına gider ve orada da coşkulu halk kitlelerine hitaben önemli ve tarihi bir konuşma yapar.

İmam Humeyni’nin İran’a dönüşünden 10 gün sonra 22 Behmen tarihinde, İslam inkılabı zafere ulaşır.

Bundan dolayı, İmam Humeyni’nin girişimi olan 12 Behmen’den 22 Behmen tarihine kadar olan on günlük süre, İran takviminde Şafakta On Gün olarak adlandırılmıştır ve her yıl bu on gün coşkulu ve değişik etkinliklere sahne olur.

İslam İnkılabı Kurucusu Rahmetli İmam Humeyni’nin İran’a tarihi girişinin yıl dönümünde, 12 Behmen’den itibaren “Şafakta On Gün” kutlamaları her yıl İran’da düzenleniyor.

İran’da İslam İnkılabının 38. Zafer yıldönümü etkinlikleri bugün başladı.

İslam İnkılabının zafer yıl dönümü kutlamalarının, Rahmetli İmam Humeyni’nin 15 yıl sürgünün ardından İran’a dönüş gününde, muhtelif halk kesimleri, şehit aileleri, askeri ve mülki yetkililerinin katılımıyla İslam İnkılabı Kurucusunun pak türbesinde merasim düzenlendi.Aynı güzergahta İmam Humeyni Türbesi’ne kadar motosikletli polisler geçit töreni düzenledi, ayrıca helikopterlerden aynı güzergah atılan çiçeklerle süslendi.

12 Behmen’e tekabül eden 31 Ocak ayrıca, İran genelinde kiliselerin çanları ve okulların zilleri saygı işareti olarak çaltı.

Bugün ayrıca, gemiler ve trenlerin düdükleri, İran İslam Cumhuriyeti Kurucusu Rahmetli İmam Humeyni’nin vatana dönüşü dolaysıyla çaldı.

İslami Şura Meclisi Başkanı Ali Laricani bugün mecliste yaptığı konuşmada, İslam İnkılabı’nın zafer yıldönümünü kutlayarak, 1357 yılında bugün İmam Humeyni’nin İran’da yüzyılın en büyük olayını gerçekleştirdiğini vurguladı.

Laricani, ülkede İmam Humeyni’nin –ra- varlığıyla,  ABD’nin bölgede jandarması olarak kendini gören diktatör şah rejiminin yıkıldığını belirtti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.