İran’dan Almanya’ya uyarı: ”Köklü bağları yok etmenin uzun vadeli sonuçları var”

  • 12 Kasım 2022
  • 166 kez görüntülendi.
İran’dan Almanya’ya uyarı: ”Köklü bağları yok etmenin uzun vadeli sonuçları var”

İran Dışişleri Bakanı, Almanya Dışişleri Bakanı’nın açıklamalarına ve İran İslam Cumhuriyeti’ne yeni yaptırımlar uygulanmasına vurgu yapmasına sert tepki göstererek,”Sayın Almanya Dışişleri Bakanı! Kışkırtıcı, müdahaleci ve diplomasi dışı açıklamalar, olgunluk ve önlem anlamında değildir” ifadesini kullandı.

İran Dışişleri Bakanı şunları söyledi: “Almanya ortak zorluklarla başa çıkmak için etkileşimi seçebilir veya yüzleşme yolunu seçebilir; İran’ın cevabı da ona göre, orantılı ve belirleyici olacaktır.”

İran Dışişleri Bakanı’nın bu açıklamaları, Almanya Dışişleri Bakanı “Annalena Baerbock”un Avrupa Birliği’nin İran’daki protestocuların baskısını kınaması ve İran’a yeni yaptırımların gelmesine dair açıklamasından sonra geldi. İran’a karşı yeni bir dizi yaptırım üzerinde çalışmalar devam ediyor ve AB dışişleri bakanları Pazartesi günü bir araya gelecek.

Son haftalarda ve İran’da bazı huzursuzlukların başlamasıyla aynı zamanda Almanya, İngiltere ve Fransa gibi Avrupa ülkeleri İslam Cumhuriyeti’ne karşı farklı bir tavır aldı.

Avrupa Parlamentosu’nun 6 Ekim’de İran İslam Cumhuriyeti aleyhine bir bildiri yayınlaması, 17 Ekim’de İran’a karşı yeni Avrupa Birliği yaptırımlarının uygulanması, İran’a karşı İngiliz siyasi ve güvenlik yaptırımlarının yanı sıra daha sonraki yaptırımları gözden geçirme pozisyonları ve kararı, Pazartesi günkü dışişleri bakanları toplantısı Avrupa Birliği’nin dış politikası, bu ülkelerin İran’a karşı saldırgan bir yaklaşım sergilediğini gösteriyor.

Bu arada Avrupa ülkeleri arasında Almanya’nın bu günlerde Amerika’nın ve Avrupa’daki İran karşıtı lobinin vekili rolünü üstlendiği söylenebilecek ölçüde daha büyük bir rol üstlenmiş gibi görünüyor.

İran ve Almanya arasındaki ilişkilerin tarihi nispeten iyi ilişkilere işaret etse de, bu ülke Avrupa’nın en büyük ekonomisi olarak İran’ın Avrupa Birliği ile ekonomik ilişkilerinin ana ekseni olarak kabul ediliyor.Ancak Yeşiller Partisi de dahil olmak üzere bu ilişkilerin muhalifleri, insan hakları veya İran’ın Ukrayna’daki savaşa katılımı iddiası gibi konuları İran’a baskı yapmak ve iki ülke arasındaki ilişkileri bozmak için etkili bir bahane olarak buldular.Şu anda Yeşiller Partisi’nden Almanya Dışişleri Bakanı “Nalena Berbuk” tarafından takip edilen yaklaşım da bu yöndedir.

Bu arada İran İslam Cumhuriyeti, Avrupa tarafının karşılıklı saygı açısından etkileşime hazır olması halinde, İran’ın  etkileşim ve işbirliğine hazır olduğunu ancak müdahaleci, seçici davranışlar benimsemesi, politikalar ve çifte standartlar kullanması durumunda İran’ın da  orantılı ve karşılıklı bir tepki göstereceğini ve bunun her Avrupa ülkesi için geçerli olacağını bildirdi.

Bu bağlamda İran, başta Avrupa Birliği ve Amerikan hükümeti olmak üzere batılı tarafların yapıcı olmayan eylemlerine karşı,  karşılıklı ve orantılı tepki göstereceğini her zaman ilan etmiştir.

İran’ın 26 Ekim’de Avrupa Birliği’ndeki 8 kuruluş ve 12 bireye, 19 Ekim’de birkaç İngiliz kuruluş ve kişiye karşı yaptırımları duyurmasının yanı sıra İran Dışişleri Bakanlığı tarafından 10 kişi ve dört Amerikan kuruluşuna yaptırım uygulanması ABD terör ordusu olarak bilinen Centcom’un komutanı ve yardımcısı, CIA, Nükleer İran’a Karşı İttifak Vakfı ve 31 Ekim’deki Amerikan Ulusal Muhafızları da dahil olmak üzere, İran’ın Batı’nın yapıcı olmayan davranışlarına misillemede bulunma girişimleri arasında yer alıyor.

Açıktır ki İran İslam Cumhuriyeti hiçbir zaman Avrupa Birliği ya da ekonomik işbirliğinde köklü bir ortak olarak kabul edilen Almanya ile tansiyonu yükseltmeye çalışmamıştır ancak bu ülkenin ve Avrupa Birliği’nin İran’a karşı mevcut yaklaşımları devam ederse İran bundan kaçınmayacaktır. İran dışişleri bakanının Alman mevkidaşına hatırlattığı gibi, “Almanya ortak zorluklarla başa çıkmak için etkileşimi seçebilir veya yüzleşme yolunu seçebilir; İran’ın cevabı da ona göre, orantılı ve belirleyici olacaktır.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.