İran’ın gücü, Amerika’nın Ortadoğu’daki etkisini azaltıyor

  • 15 Mayıs 2016
  • 874 kez görüntülendi.
İran’ın gücü, Amerika’nın Ortadoğu’daki etkisini azaltıyor

Amerika Dış İlişkiler Konseyi yayınladığı bir analizde, Ortadoğu’da İran’ın etkisinin artmasında dolayı Amerika’nın gücünün azaldığını yazdı.

MHA- Amerika’nın önde gelen düşünce kuruluşlarından Amerika Dış İlişkiler Konseyi ele aldığı bir analizde, İran ve Arabistan’ın Ortadoğu’daki rekabetine değinerek, “İran’ın bölgedeki gücü, Amerika’nın nüfuzunun düşmesine neden olmuştur” diye yazdı.

Yazara göre, Ortadoğu bölgesindeki birçok gelişme ve olayda İran ve Suudi Arabistan rol oynuyor ve bölgedeki gelişmeler, iki ülkenin ihtilaflı olmasının asıl kaynağıdır.

Amerika’nın 2003 yılında Irak’ı işgal etmesiyle ‘Ortadoğu Soğuk Savaş’ın süregeldiğinin dile getirildiği yazıda, “Son aylarda Yemen savaşı, İran ve Arabistan’ın güç gösterisinin en önemli cilvelerinden birisi olmuş. Ancak bu sırada İran’ın gücünden dolayı Amerika bölgedeki çıkarlarını kaybetmiştir” denildi.

İran’ın son yıllarda komşu ülkelerde yumuşak ve sert gücü ve etkisini arttığını belirten yazar, bunun sonucunda Amerika’nın bölgede yalnızlaştığını ve İran’ın Suriye’de daha da güçlendiğinin altını çiziyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.