İşgal Rejimi Filistinli Esirlerin İşkence Şikayetlerini Görmezlikten Geliyor…
1948 yılında işgal edilen Filistin topraklarında faaliyet gösteren insan hakları örgütleri, son yıllarda Filistinli tutuklu ve esirlerin işkence görmesiyle ilgili olarak Siyonist iç güvenlik birimi Şabak aleyhinde yaptıkları 850 şikayetten hiçbirinin araştırılmadığını belirtti.
İşgal hükümetinin geçen hafta işgal rejimindeki Yüksek Adalet Mahkemesi’ne gönderdiği yazıda, işkence konusunda yapılan şikayetlerin son yıllarda arttığına dikkat çekti.
İşgal hükümeti Filistinli bir esirin Şabak’a mensup sorgucuların eliyle işkence gördüğüyle ilgili gönderdiği şikayet dilekçesi üzerine bu bilgiyi gönderdi.
Dilekçeyi gönderen kişi Batı Yaka’dan Filistinli bir iş adamı. Şikayetinde gözaltında tutulduğu iki aylık süre içinde fiziki ve psikolojik işkence gördüğünü, saatlerce elleriyle ayaklarının zincire vurulduğunu, uykudan mahrum edildiğini, yüksek sesle yıpratıldığını, kötü gıda verdiklerini, kendisiyle ailesinin tehdit edildiğini ifade ediyor.
İnsan Hakları İçin Doktorlar Örgütü ile İşkenceye Karşı Genel Komisyon da iki yıl önce işgal rejimindeki Adalet Bakanlığı’na başvurarak, işkence konusunu soruşturmasını ve işkence yapanların yargılanmasını istedi. Ancak dilekçenin üzerinde bir buçuk yıl geçmesine rağmen mahkemeye giden Doktorlar Örgütü bu konuda bir cevap alamadı.
İşkenceyle ilgili yapılan şikayetlerin sümen altı edildiğine dikkat çeken Doktorlar Örgütü, bu suçu işleyenlerin de işgal rejiminde dokunulmaz olduklarını ifade etti.
İşgal mahkemesi 1999 yılında Şabak’ın bilgi almak için tutuklulara fiziki işkence yapma hakkına sahip olmadığına hükmetti. Ancak mahkemenin bu kararı Şabak’ın işkencelerini durduramadı.