İsrail Serbest Bıraktığı 5 Filistinliyi Tekrar Tutukladı

  • 11 Mayıs 2015
  • 948 kez görüntülendi.
İsrail Serbest Bıraktığı 5 Filistinliyi Tekrar Tutukladı

İsrail İşgal yönetimine bağlı mahkemesinin, İsrailli asker Gilad Şalit’e karşılık serbest bırakılan Filistinli esirlerden beşi hakkında daha önce verilen cezaların kalan kısmının tamamlanmasına hükmettiği bildirildi.
Filistin Esirler Cemiyeti’nin yazılı açıklamasına göre, Ofer Askeri Mahkemesi, İsrail askeri Gilad Şalit’e karşılık serbest bırakılan beş Filistinli hakkında verilen eski cezaların tamamlanmasına karar verdi.
İşgal mahkemesi, 2011’deki takas anlaşmasıyla 33 yıl tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılan Nail el-Bergusi’nin 30 ay daha cezaevinde kalacağını belirtti.
Şalit esir takası anlaşmasıyla özgürlüğüne kavuşan ve son kararla eski cezalarının kalan süreleri yeniden yürürlüğe konulan Filistinlilerin, Nablus’tan Mehdi el-Asa, el-Halil’den Halid Muhamera ve Nayif Şevamire, Kudüs’ten Samir el-İsavi ile Cenin’den Vail Ebu Celbus olduğu kaydedildi.
Hamas tarafından yayımlanan açıklamada, 2011’de esir takası anlaşmasıyla serbest bırakılan Filistinliler hakkındaki yargı kararı hatırlatılarak “Bu uygulamalar, İsrail’in imzaladığı anlaşmalara bağlı kalmayan bir çete gibi tasarruflarda bulunduğuna işaret ediyor” ifadesi kullanıldı.
Açıklamada ayrıca söz konusu olayın esir takası anlaşmasına öncülük eden Mısır’ın çabalarına yönelik bir saygısızlık olarak addedileceği de vurgulandı.
Hamas, Filistinli tutukluların özgürlüklerine kavuşması için ne olursa olsun çalışmalarına devam edeceğinin altını çizdi.
Öte yandan Filistin Esirler Cemiyeti Hukuk Birim Direktörü Avukat Cevad Bulis, serbest bırakılan onlarca kişinin tekrar gözaltına alınması ve işgalci yönetimin bu uygulamayı haklı çıkarmak için yasada olmayan hükümler yaratmasının esirler aleyhinde alınan keyfi bir karar olduğunu söyledi.
Hamas ile İsrail, Mısır’ın öncülüğünde 18 Ekim 2011’de “Esirlere Vefa” ismini taşıyan takas anlaşmasıyla 2006’da esir alınan İsrail askeri Gilad Şalit’e karşılık bin 27 Filistinlinin serbest bırakılması üzerinde anlaşmıştı.
İsrailli asker Gilad Şalit, 25 Haziran 2006’da Gazze’den kazılan bir tüneli kullanarak İsrail’e ulaşan Filistinli direnişçilerce kaçırılmış ve 5 yıl boyunca Gazze’de rehin tutulmuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.