Musul operasyonu eşiğinde Neçirvan Barzani’nin Bağdat ziyareti

  • 01 Eylül 2016
  • 769 kez görüntülendi.
Musul operasyonu eşiğinde Neçirvan Barzani’nin Bağdat ziyareti

Irak Başbakanı Haydar el-Ebadi’nin, Irak Kürdistan yerel yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ve beraberindeki heyeti, başkent Bağdat’taki ofisinde kabul etti.

Irak Başbakanlık Enformasyon Dairesi’nden yapılan yazılı açıklamada, Ebadi’nin Barzani liderliğindeki Kürt heyetini kabulünde, ülkedeki siyasi, güvenlik, ekonomik, enerji ve tekfirci terör örgütü DAEŞ ile mücadele kapsamında Musul’u örgütten geri alma operasyonu hazırlıkları ve Bağdat merkezi hükümet ile Erbil yerel yönetimi arasındaki sorunların Irak anayasası temelinde çözülmesi konularının ele alındığı belirtildi.
Irak Başbakanı Ebadi, Irak ulusal menfaatlerini sağlamak ve korumak amacıyla, Irak Kürdistan’ı yerel yönetiminin ihraç ettiği petrol gelirinin Bağdat’a teslim etmesi, Bağdat’ın da bunun karşılığında gerekli maddi geliri ödemesi konusundaki istişarelerin devam etmesi gerektiğini belirtti.

Kerkük petrolü ihracatı konusuna da değinilen görüşmede, konu ile ilgili olarak, Irak Petrol Bakanlığı ve Irak Kürt yerel yönetimi tabii kaynaklar bakanlığı arasındaki teknik görüşmelerin devam etmesinde mutabık kalındığı belirtildi.

Görüşmede ayrıca Musul’u DAEŞ’ten geri alma operasyonu ile ilgili koordinasyon ve dayanışma ile Irak Kürt yönetiminin, kurtarma operasyonuna vurgu yapıldı.

Neçirvan Barzani ayrıca Irak meclis başkanı Selim El-Cubeyri ile Musul’un selefi Vahhabi DAEŞ ve işbirlikçilerinin işgalinden kurtarılması konusunda görüştü. Selim el-Cubeyri, bu görüşmede DAEŞ’in temizlenmesi ardından Irak’ta yeni bir sürecin yaşanması, bütün siyasi partilerin elbirliğiyle Irak’ta iç barış ve güvenliğin sağlanması, ülke kalkınmasına katkıda bulunulması ve mültecilerin Musul’a geri dönme şartlarının sağlanması gerektiğini söyledi.

Irak meclis başkanı ayrıca Irak Kürdistan bölgesinin milyonlarca Iraklı mülteciyi ağırladığını ve bunun takdire şayan olduğunu, Bağdat merkezi hükümetiyle Erbil yerel yönetiminin ihtilaflarını çözümlemenin milli bir görev olduğunu, terör örgütlerinin Irak iç ihtilaflarını suiistimal ettiğini vurguladı.

Barzani’nin Bağdat ziyareti özel bir önem taşımaktadır. Çünkü Irak halkının iç ihtilaflarını çözümlemeleri halinde en tehlikeli ve vahşi terör örgütü olan DAEŞ, ortak operasyonlarla imha edilebilir ve Irak ekonomik krizi de çözümlenebilir. Irak başbakanı Ebadi’nin de vurguladığı gibi, Bağdat ile Erbil arasındaki petrol ihracatı ve gelirlerinin paylaşımıyla ilgili ihtilaflar, Kerkük hukuki statüsü ve Musul petrolleriyle ihtilaflı bölgeler, ancak Irak anayasası temelinde ve görüşmelerle çözümlenebilir. Irak’ta DAEŞ terör örgütüyle savaş masrafları ve petrol fiyatının düşmesiyle birlikte, petrol gelirlerinin azalması, bu ülkede ekonomik krize ve geçim sıkıntısına sebep olmaktadır.

Amerika’nın işgali sonucu Irak’ta bütün alt yapılar imha edildi. Amerika muharip güçlerinin geri çekilmesi ardından Bağdat onarım ve kalkınma çalışmalarını başlatırken, vahşi DAEŞ ve diğer tekfirci terör örgütlerinin yıkıcı ve katliamcı saldırıları başlatıldı. Milyonlarca Iraklı evlerini terk etme zorunda kalıp mülteci duruma düştü. Petrol fiyatlarının düşmesiyle tek gelir kaynağı petrol ihracatı olan Irak, büyük bir gelir kaybına uğradı. Irak halkı kavmi ve mezhebi ihtilaflarına kapılmayıp, birlik içinde hareket edip tekfirci terörizmi imha etmeye ve ardından Irak onarım ve kalkınmasına yönelmeleri kaçınılmazdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.