Musul’un büyük bölümü teröristlerden kurtarıldı

  • 05 Nisan 2017
  • 1.289 kez görüntülendi.
Musul’un büyük bölümü teröristlerden kurtarıldı

Irak halk direniÅŸ güçleri komutanlarından biri, ÅŸimdiye kadar Musul’un %70’inin IŞİD teröristlerinden kurtarıldığını bildirdi.

Irak’ın Musul kentini IŞİD’den kurtarma operasyonu hakkında konuÅŸan Åžii HaÅŸdi Åžabi milisleri komutanı Ali HaÅŸim Huseyni, kentin tamamen kurtarılmasının yakın olduÄŸunu söyledi.

Aralık ayında Musul’un doÄŸusunu kurtarmayı baÅŸaran Irak ordusu, batısını da kurtarmak için savaÅŸmaya devam ediyor. ABD önderliÄŸindeki koalisyon güçlerinin havadan destek verdiÄŸi operasyona HaÅŸdi Åžabi milislerinin yanısıra PeÅŸmerge güçleri ve Sünni aÅŸiretler de katılıyor.

Sputnik’e verdiÄŸi demecinde Musul operasyonunda büyük ilerleme kaydedildiÄŸini ifade eden Huseyni, ÅŸunları söyledi: “HaÅŸdi Åžabi Musul’un çevresinde savaşıyor, kentin içerisine girmiyor. Kentte Irak ordusu bulunuyor. Ä°nÅŸallah operasyon yakın zamanda tamamlanır. Kentin yüzde 70’inin alındığını söyleyebilirim. IŞİD sadece Irak’ın Suriye sınırında kaldı. Orayı da bir iki haftaya kadar örgütten temizleriz.”

Koalisyon uçakları, Irak ordusunun bulunduğu bölgelerde havadan destek sağlıyor. Haşdi Şabi milislerinin bulunduğu bölgelere ise Irak ordusuna ait savaş uçakları destek veriyor.

IŞİD’in kentin çeÅŸitli yerlerine mayın, bubi tuzakları yerleÅŸtirip sivilleri canlı kalkan olarak kullanması nedeniyle silahlı kuvvetler güçlükle ilerleme kaydedebiliyor. Ordu, kentte çok sayıda sivilin bulunması nedeniyle ağır silah kullanmıyor.

IŞİD’e karşı mücadele kapsamında kurulan ve 120 bin savaşçısı bulunan HaÅŸdi Åžabi milisleri sadece Åžiilerden oluÅŸmuyor. OluÅŸumda Sünni, Hristiyan, Kakai ve Åžebek Kürt azınlık grupları mensupları ile farklı inançlara mensup kiÅŸiler de yer alıyor. HaÅŸdi Åžabi bünyesinde Bedir grubu, Asaib Ahl El Hak, Åžii lider Mukteda el Sadr’ın Barış Tugayları ve Hizbullah Tugayları’nın yanısıra çok sayıda silahlı grup da yer alıyor.

2014 yılından bu yana IŞİD’e karşı savaÅŸan HaÅŸdi Åžabi milisleri, örgüte ağır yenilgiler yaÅŸatıp birçok yerin kurtarılmasına katkıda bulundu. HaÅŸdi Åžabi milisleri Musul’un yanısıra Telafer ve Ramadi operasyonlarında da yer almıştı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.