Nijerya rejimi Boko Haram’a askeri eğitim veriyor…

  • 10 Mart 2015
  • 1.077 kez görüntülendi.
Nijerya rejimi Boko Haram’a askeri eğitim veriyor…

Eldeki kanıtlar ve belgeler, işin başında İngilizvari bir yapıya sahip olan Nijerya ordusunun Boko Haram teröristlerinin eğitimini üstlendiğini gösteriyor. Gözlemciler ayrıca İngiliz askerlerin Eşşebab terör örgütünü eğittiklerini doğruluyor.

Nijerya’nın Boko Haram terör örgütünün lideri Ebubekir Şuku, IŞİD terör örgütü ile biat ettiğini açıkladı. Şuku bu haberi, twitter sayfasında bir mesaj şeklinde yayınladı.

Teröristlerin birlik olduğu haberi, bundan önce de IŞİD ve Boko Haram arasında ilişkilerin bulunduğuna dair bazı işaretlerin göze çarptığı bir sırada gündeme geldi.

IŞİD terör örgütü geçen yılın Ramazan ayının ilk günlerinde Irak ve Suriye’de sözde İslamî hilafet ilan etti. Bu çerçevede IŞİD sözcüsü sosyal paylaşım sitlerinde bir ses kaydı yayınladı ve Ebu Bekir Bağdadi’den İslamî hilafetin ilk halifesi şeklinde söz etti.

Boko Haram terör örgütü elebaşı da geçen yılın Ağustos ayında Nijerya’da işgal ettiği bölgelerde hilafet ilan etti.
Uzmanlar o gün Şuku’nun bu hareketini IŞİD terör örgütünü örnek alma ve izleme girişimi ve iki örgütün stratejik birliği şeklinde yorumladı.

Hali hazırda Boko Haram terör örgütü Nijerya’nın Kuzeydoğusunda Borno eyaletinin önemli bir bölümünü kendi kontrolü altına almış bulunuyor.

Uzmanlar Afrika kıtasında terör örgütlerinin yapılarının oldukça karmaşık bir şekilde iç içe olduğunu belirtiyor. Ancak burada akla gelen soru şu ki söz konusu örgütler hangi çevrelerce mali destek görüyor, fikri ve ideolojik açıdan yönlendiriliyor ve mevcut şartlardan kimler çıkar sağlıyor?

Eldeki kanıtlar ve belgeler, işin başında İngilizvari bir yapıya sahip olan Nijerya ordusunun Boko Haram teröristlerinin eğitimini üstlendiğini gösteriyor. Nijerya askerleri gizlice söz konusu teröristleri eğitmeye başladı. Gözlemciler ayrıca İngiliz askerlerin Eşşebab terör örgütünü eğittiklerini doğruluyor.

Boko Haram, Eşşebab ve Ensaruş Şeria gibi terör örgütlerinin fikir babalığını ise Vahhabiler Arabistan’da fikri istişareleri çerçevesinde yürütüyor.

Arabistan ve Katar bazı Afrika ülkelerinde cami ve İslamî merkez inşa ederek bu bölgelerde Vahhabi güçleri yetiştirmeye başladı. Bu eğitim sona erdikten sonra askeri eğitim aşamasına geçildi.

Boko Haram örgütü daha sonra Nijerya ve Nijer gibi ülkelerde ve Eşşebab da Etiyopya, Kenya, Mısır ve Sudan gibi ülkelerde insan gücü toplamaya ve cihat adı altında silahlandırmaya başladı. Bu proje, IŞİD’in Irak ve Suriye’de izlediği projenin benzeriydi. IŞİD de ilkin tüm milliyetlerden insan gücü topladı ve ardından çeşitli bölgelerde terör eylemlerine başladı.

İşin ilginç tarafı, el-Kaide terör örgütünün 20 yıllık programının bir bölümünde 2014 ila 2016 yıllarını terör örgütlerinin hilafet ilan edecekleri yıllar olarak açıklamasıdır.

Uzmanlar ise bu gelişme hayata geçirildiği takdirde bölgedeki dengelerin ve terör örgütleri arasındaki ilişkilerin hissedilir derecede değişeceğini belirtiyor.

irib

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.