Rebii: Yeni santrifüjlerin kurulumu, İran’ın nükleer yükümlülüklerini hafifletmesi çerçevesindedir

  • 09 Aralık 2020
  • 1.072 kez görüntülendi.
Rebii: Yeni santrifüjlerin kurulumu, İran’ın nükleer yükümlülüklerini hafifletmesi çerçevesindedir

İran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii, Avrupa Troykası’nın Natanz Nükleer Tesisi’nde yeni nesil santrifüjlerin kurulumundan endişe duyduğuna işaretle, İran’ın Natanz’da 500 adet santrifüj kurulumu için kararının ABD’nin nükleer anlaşmadan çekilmesi nedeniyle yükümlülükleri hafifletmesi doğrultusunda olduğunu belirtti.

İngiltere, Almanya ve Fransa’dan oluşan Avrupa Troykası, dün bir açıklama yaparak, İran’ın Natanz’a yeni nesil santrifüj zencirini monte etme kararından endişe duyduklarını dile getirirken, anlaşma uyarınca kendi yükümlülüklerini yerine getirmediklerine hiç değinmediler.

İran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii bugün düzenlediği basın toplantısında, Natanz’da kurulumu gerçekleşen santrifüjlerin IR2M jenerasyonundan olup, sahip olduğu 5-6 SW kapasitesiyle IR1 santrifüjlerine göre, yaklaşık 6 kat daha fazla zenginleştirme gücüne sahip olduğunu vurguladı. Rebii, İran’ın nükleer yükümlülüklerini hafifletme adımları doğrultusunda bu girişimde bulunduğunu sözlerine ekleyerek, bu santrifüjlerin kurulumunun UAEA denetiminde gerçekleştiğini kaydetti.

Rebii bununla birlikte, nükleer anlaşma taraflarının kendi yükümlülüklerini yerine getirmeleri halinde, İran’ın bu adımlarından geri dönebileceğini belirtti.

Japonya gibi bazı ülkeler ve Fars Körfezi ülkelerinin nükleer anlaşma müzakerelerine katılmak istediklerine dair açıklamaları hakkında ise Hükümet Sözcüsü, dost bir ülke ve uluslararası konularda önemli bir ortak olan Japonya’nın daha fazla rol ifa etmesini İran’ın sıcak karşıladığını, ancak Tahran açısından nükleer anlaşma müzakerelerinin artık bittiğini vurguladı.

Rebii, yeni müzakerelerin yapılmasının gündemde olmadığını, geriye kalan tek meselenin tüm tarafların anlaşma uyarınca kendi yükümlülüklerine geri dönmesi olduğunu kaydetti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.