Robert Fisk: Suudiler işçilerin ücretlerini bile ödeyemezken hâlâ Yemen’deler

  • 11 Eylül 2016
  • 962 kez görüntülendi.
Robert Fisk: Suudiler işçilerin ücretlerini bile ödeyemezken hâlâ Yemen’deler

Ünlü Independent muhabiri, petrol zengini Körfez ülkesinde işçilerin aylardır ücretlerinin ödenmediğini, buna rağmen Riyad’ın hâlâ Yemen’e saldırdığını yazdı.

Suudi Arabistan, bir yandan petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle ekonomik olarak zor günlerden geçerken, bir yandan da Yemen işgalini sürdürüyor.

Independent’ın ünlü Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, Krallık’ta çalışan yerli ve yabancı işçilerin ücretlerini alamamasını gündeme getirdi.

Ülke dışında bu konunun pek haber olmadığına dikket çeken Fisk, büyük inşaat devlerine Suudi hükümeti tarafından ödeme yapılmadığını, bu şirketlerde çalışan çoğunluğu yabancı işçilerin bazılarının 7 aydır maaş alamadığını yazdı.

Bazı örneklerde, Hindistan Büyükelçiliği’nin Hintli işçilere açlıktan ölmemeleri için gıda yardımı yaptığı da belirtiliyor.

Fisk, Britanya hükümetinin ve ekonomistlerin Suudi monarşisine “yaltaklanmaya” devam ettiğini, ancak bu isimlerin Riyad’a Yemen’deki gereksiz ve umutsuz savaşı hatırlatmadıklarını vurguluyor.

“Sonuç? Dünyanın kanıtlanmış petrol rezervlerinin yüzde 16’sının bulunduğu, sahip olduğu Aramco petrol şirketi günde 1 milyar dolardan fazla kazanan ancak şimdi 100 milyar dolarlık bir bütçe açığına sahip bir ülke, faturalarınız ödeyemiyor” diyen muhabir, Yemen işgalini de “fiyasko” olarak nitelendirdi.

Fisk, Pakistan parlamentosunda da, Suudi Arabistan’da çalışan Pakistanlı işçilere neden 8 aydır maaşlarının ödenmediğinin sorgulanmaya başladığını söylüyor.

Independent muhabiri, yabancı işçilerin şikayetlerinin, Suudi basınında yabancı düşmanlığı ile karşılandığına da dikkat çekiyor. Saudi Gazette’de çıkan bir yazıda, “Muhacirlerin çoğu bizden nefret ediyor ve bize kızgın, çünkü biz zengin bir ülkeyiz” deniyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.