Ruhani: Dünya İran halkının nükleer hakkını tanıdı

  • 08 Nisan 2016
  • 796 kez görüntülendi.
Ruhani: Dünya İran halkının nükleer hakkını tanıdı

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, dünya ülkeleri ve uluslararası örgütlerin İran halkının nükleer teknoloji alanındaki hakkını resmiyete tanıdığını bildirdi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani yeni nükleer kazanımların görücüye çıkarıldığı merasimin ardına üst düzey İranlı askeri ve mülkü yetkililer ve yabancı ülkelerin Tahran’daki büyükelçilikleri ve temsilcilerinin katıldığı toplantıda konuşma yaptı.

Ruhani, konuşmasında, dünyanın İran’ın nükleer teknolojisinin barışçıl olduğunu itiraf ettiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Ruhani, İran’ın nükleer müzakerelerdeki diplomatik başarısının son yüzyılın en önemli diplomasi günlerinden biri olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, bu yılın İran halkının nükleer teknoloji alanındaki hakkının dünya ülkeleri ve uluslararası örgütler tarafından tanındığı bir yıl olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı konuşmasında nükleer şehitler başta olmak üzere İslami İran’ın bütün şehitlerini rahmetle anarak, bu şehitlerin İran için teknoloji alanında büyük iftihara imza attıklarını belirtti.

Ruhani, hicri şemsi 94 yılının İran halkı için unutulmaz ve hatta dünyanın diplomasi tarihine geçen bir yıl olduğunu, bu yılda bütün dünyaya yumuşak gücün sert güçten daha fazla önemsenmesini deklare ettikleri söyledi.

Ruhani, bütün dünyanın müzakere mantığının sert güç sayılan baskı tehdidine galip geldiğini gördüğünü hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Ruhani, ayrıca, İran’ın hiçbir ülke için tehdit olmadığını ifade ederek “ Askeri gücümüz, ülke ve bölgede güvenlik sağlamak içindir” açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, konuşmasında İslam inkılabı Rehberi’nin “Günümüz dünyasının her şeyin dünyasıdır, bütün araç ve malzemelerden doğru ve iyi biçimde yararlanmalıyız” sözlerine işaretle, itidalin her şeyin müzakere ile halledileceği anlamına gelmediğini belirtti.

Ruhani sözlerinin devamında radikal düşünceye de karşı çıkarak, “-itidal düşüncesi ve dünya ile teamüle ve yerli üretim ve teknolojiye vurgu yaptı.

Ruhani, bir milletin ilerleyişinin temelini itidal teşkil ettiğini ve İslam’ın ilkesinin itidale dayalı olduğuna işaretle, itidalin dünya ve başka ülkelere karşı yaklaşımımızın dengeli olduğu anlamına geldiği vurguladı.

Cumhurbaşkanı, İran ve 5+1 grubunun nükleer anlaşmasının yüzde yüz güvene dayalı olmadığını, işbirliğinin karşılıklı ve titizlikle yürütülen adım adım denetim olduğunu belirtti.

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Başkanı Ruhani, İran’ın kendi haklarını koruyan bir ülke olduğunu hatırlatarak, gerektiğinde yumuşak ve sert güçle kendi haklarını savunduğu belirtti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.