Seyyid Hasan Nasrullah: Askeri Direnişin Yanında Fikri Direnişte Olmalı

  • 29 Temmuz 2016
  • 836 kez görüntülendi.
Seyyid Hasan Nasrullah: Askeri Direnişin Yanında Fikri Direnişte Olmalı

Suudi Arabistan İstihbarat teşkilatının eski Başkanı Türki Feysel İsrail’in milli güvenlik kabinesinin eski danışmanı ile Washington’un yakın doğu siyasetleri enstitüsünün düzenlediği program çerçevesindeki görüşmesinde şöyle konuştu:

Arap ülkelerinin İran’ın veya diğer kaynaklar tarafından yaapılan sorgulamalar karşısındaki dokunmazlığı İsrail ile olan işbirliği sayesinde güçlenecektir.

Feysel bu açıklamalar ile Siyonist rejimi ile adeta kardeşce bir ilişki kurmaya yönelik atılması gereken aşamaları tamamladı, Melik Abdullah’ın yenilikçi barışı sayesinde oluşan bir ilişki.

Öte yandan uzun bir süre Marmara gemisi olayından dolayı soğuk ilişkilerinin ardından Ankara da İsrail ile ilişkilerinin normalleşmesine yönelik anlaştıklarını bildirmişti.

söz konusu olan İsrail ile yakınlaşma çabalarının yanı sıra, içinde bulunduğumuz Temmuz ayının başlarında Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry Tel Aviv’e gitti. Söz konusu yolculuk, geçen son 9 yıl içinde bir Mısır yetkilisinin Tel Aviv’e gittiği ilk yolculuktu. Mısır Cumhurbaşkanı kaç ay öncesinde İsrail ile sıkı bir barış konusu hakkında konuşmuştu.

Türkiye- Mısır- Arabistan’ın İsrail ile ilişkilerini normalleştirme rekabeti, bölgenin terör olaylarından dolayı yaşadığı zor bu zor dönemde gerçekleşmektedir.

Terör olayları , bundan sonra bölgenin durumunu daha da zor ve karışık bir vaziyete dönüştürecektir.

Avrupa’da ister askeri ister siyasi düzeyde gerçekleşen terör olayları, farklı cephelerde artmış bir vaziyettedir.

Türkiye, Mısır ve Arabistan’ın İsrail rejimi ile ilişkilerini normalleştirme rekabeti sürerken, diğer yandan Suudiler medya, politika ve ekonomi düzeyinde israil ile ilişkilerini düzeltme çabasında ve söz konusu olaylar Mısır’ın Tiran ve Sanafir adalarını göz arda etmesinden dolayı, Riyad’ı Kahire ve Tel Aviv’in yanında barış anlaşmasının üçüncü tarafı haline getirmiştir.

Türkiye’nin İsrail ile yakınlaşmaya çalışması, Türkiye Hükumetinin darbe girişimini atlatıp, ülkenin iç durumunu organize etmeye çalıştığı bir dönemde gerçekleşmektedir.

Söz konusu ülkeler İsrail’e yöneliyor ve bu yoldan ABD’nin onayını kazanmaya çalışıyorlar.

Riyad ve Tel Aviv’in yakınlaşmasının ardında bir tek direniş cephesine zarar vermek yatmıyor, bu olay Türkiye ve Mısır’ın da İsrail’e yöneldikleri ve Tel Aviv’e her zamankinden daha çok yakınlaşmaya çalıştıkları bir dönemde gerçekleşmektedir.

Washington İsrail’e yakınlaşma ölçüsü olarak Filistin olayına son vermeyi seçmiş durumda ve Mısır Arap dünyasında eski rolünü kazanabilmek için İsrail ile ilişkilerini güçlendirmek dışında bir yola sahip değil.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.