Suriye Hükümetinden BM’nin Teklifine Ret

  • 21 Kasım 2016
  • 1.008 kez görüntülendi.
Suriye Hükümetinden BM’nin Teklifine Ret

Suriye’de silahlı muhalifler için Halep’in doğusunda ‘özerk bir bölge’ kurulmasını öngören ateşkes planına Suriye yönetimi karşı çıktı.

Şam’da Mistura ile görüşen Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, bu önerinin ‘ulusal egemenliğin ihlali’ ve ‘terörizmin ödüllendirilmesi’ anlamına geldiğini belirtti.

‘BM’NİN TERÖRİSTLERİ ÖDÜLLENDİRMESİ MÜMKÜN MÜ?’

Mistura’dan Suriye barış görüşmelerine geri dönüş konusunda yeni tarih beklediklerini ancak bu konuda yanıt alamadıklarını söyleyen Muallim, “Mistura’ya Doğu Halep’teki teröristlerin oradan çıkarılması konusunda, her ne kadar onların sayısı hakkında fikir ayrılıklarımız da olsa, mutabık olduğumuzu ilettim. Ancak 275 bin Suriye vatandaşını 5 ya da 6 bin militanının elinde rehin bırakmak saçmalık. Dünyadaki hiçbir hükümet bunu kabul etmez” dedi.

Mistura’nın önerdiği özerk bölge teklifinin “kategorik olarak reddedildiğini” söyleyen Muallim “Hala Batı Halep’i rastgele bombalayan, binlerce kişinin ölmesine ve yaralanmasına neden olan bu teröristleri BM’nin ödüllendirmesi mümkün mü?” ifadelerini kullandı.

Muallim sözlerini “Suriye, Halep’in doğusunda yaşayanların tahliyesi için 3 kez ateşkes fırsatı verdi ancak terör grupları onların güvenli koridorlardan geçmesine izin vermedi. Koridorları bombaladılar ve yapılan tüm hazırlıklara rağmen sivillerin bu koridorlardan geçişini engellediler” sözleriyle sürdürdü.

MUALLİM TÜRKİYE’Yİ SALDIRGANLIKLA SUÇLADI

Türkiye’nin Suriye’de yaptığı askeri operasyonları saldırganlık olarak niteleyen Muallim, ‘El Bab ya da Cerablus fark etmeksizin tüm ülke topraklarının özgürleştirileceğini’ belirtti.

‘200 BİN KİŞİ TÜRKİYE’YE DOĞRU…’

Görüşmenin ardından gazetecilere konuşan Mistura ise, “Zamanımız tükeniyor, zamana karşı yarışıyoruz” dedi. Halep’in doğusundaki militanların o bölgeden çıkması gerektiğini ancak bölgede bir ‘özerk yönetim’ uygulanmasının geçici önlem olduğunu savunan Mistura, Halep konusunun özel bir şekilde ele alınması gerektiğini söyledi.

Mistura “Noel’e kadar, çatışmaların şiddetlenmesi nedeniyle doğu Halep’te geri kalanın da fiilen yıkıldığını göreceksiniz. Belki 200 bin kişi Türkiye’ye doğru hareketlenecek. İnsani bir felaket söz konusu olur”diye konuştu.

Yaklaşık 4 aydır Suriye ordusuna bağlı güçlerin kuşatması altında olan Halep’in doğusu 2012 yılı ortalarında muhaliflerin kontrolüne geçmişti.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.