Suudi Arabistan’ın Yemenli çocuklara karşı işlediği savaş suçu

  • 07 Nisan 2017
  • 1.163 kez görüntülendi.
Suudi Arabistan’ın Yemenli çocuklara karşı işlediği savaş suçu

Yemen sağlık bakanlığı sözcüsü Abdulhekim Kehlani 7 nisan dünya sağlık günü münasebeti ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu-UNICEF’in (United Nations International Children’s Emergency Fund) verilerine dayanarak yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan’ın saldırıları sonucu her 10 dakikada bir Yemenli çocuğun hayatını kaybettiğini söyledi.

26 mart 2017 tarihinden itibaren Suudi Arabistan’ın Yemen’e karşı savaşı 3. Yılına girmiş oldu. Suudi Arabistan’ın Arap dünyasının en zengin ve Yemen’in de yine Arap dünyasının en fakir ülkeleri olmaları nedeni ile bu savaş “orantısız” olarak biliniyor. Suudi Arabistan batının en modern silahlarını yüklü paralarla batı ülkelerinden satın alırken, son 2 yılda Yemen’e karşı acımasız savaşını sürdürüyor. Tabi bu orantısız savaşın asıl kurbanlarından biri de masum çocuklardır.

Yemenli çocuklar dolaylı ve dolaysız Suudi Arabistan’ın kanlı savaşından etkilenirler. Çocukların öldürülmesi veya yaralanması, Arabistan’ın acımasız savaşının direkt etkileridir. UNICEF’in verilerine göre Arabistan’ın savaşında her 10 dakikada bir çocuk hayatını kaybediyor. Nitekim veriler de bu savaşta hayatını kaybedenlerin 3’e birinin çocuklardan oluştuğunu gösteriyor.

Aşırı derecede kötü beslenme ve çeşitli hastalıklar, bu savaşta çocukların ölümüne sebep olan diğer faktörlerdir. Hali hazırda en az bir milyon 700 bin çocuk kötü beslenmekten acı çekiyor; bunlardan en az 460 bini ise tehlikeli boyutta ve insani yardımlar yapılmazsa onların hayatlarına devam etmesi ise imkânsızlaşır.

Buna ilaveten yaklaşık 4 milyon çocuk da kolera ve ağır solunum yolu enfeksiyonlarından acı çekiyor. En az bir milyon 100 bin çocuk ülke içinde ve dışında mülteci yaşamı sürdürüyor. Çocuklara ilaveten Yemen’de yaklaşık 19 milyon kişi, insani yardımlara muhtaç, bunlardan neredeyse yarısı ise çocuk. Buna ilaveten milyonlarca yemenli çocuğun eğitimden mahrum kalması ise Suudi Arabistan savaşının yemenli çocuklara yönelik dolaylı cinayetlerinden biridir.

Suudi Arabistan savaşında binlerce çocuk ebeveynleri veya en azından birini kaybetti. Tabi ki ebeveynlerden birini kaybetmesi çocuklara ağır psikoloji baskılar uygularken, he r ikisini de kaybetmek onlara uzun süreli veya belki de hayatının sonuna kadar ağır psikolojik hasarlar veriyor. Psikologlara göre savaşta olan bir ülkenin çocukları, savaşın bitimi ile birlikte “ savaş sonrası psikolojik dengesizlik” sendromu yaşıyorlar, zira savaş sırasında yaşadıkları korku onları yaşam boyunca bırakmayacaktır. Bu yüzden yemenli çocuklar savaşın bitmesi halinde bile onun acı etkilerinden kurtulamazlar. Onların eğitim ve öğrenimden mahrum kalması, hali hazırda yoksulluk içinde yaşayan çocukların gelecek yaşamlarının kalitesini olumsuz etkileyecektir.

Mevcut şartlarda yemenli çocukların Suudi Arabistan’ın acımasız savaşının masum kurbanlarıdır; fakat uluslararası konvansiyonlarda önemle vurgulanan konulardan biri, savaşlarda sivillerin askeri güçlerden ayrı tutulma konusudur. Yemenli çocukların savaşta hedef alınması ise Suudi Arabistan rejiminin Yemen’de savaş suçu işlemesinin en bariz göstergesidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.