Suudi rejimi ekonomik krizle baş edemiyor

  • 02 Ekim 2016
  • 1.214 kez görüntülendi.
Suudi rejimi ekonomik krizle baş edemiyor

Suudi arabistan rejiminin savaşa dönük siyasetleri, bu ülke ekonomisini çok kötü koşullara sürüklemiştir.

BBC’nin Maname Post internet sitesine dayanarak verdiği habere göre, dünyanın en büyük petrol ihraç eden ülkesi olmasına rağmen Suudi rejimi Suriye ve Yemen başta olmak üzere bazı ülkelere müdahale ettiği için şiddetli ekonomik krizle karşı karşıya bulunmaktadır.

Bir buçuk yıl önce Yemen’e askeri saldırı düzenleyen Suudi Arabistan, ekonomik dar boğazda. Saldırılardan bu yana yaklaşık 200 milyar doları bulan bütçe açığını kapatmak için kemer sıkma politikalarına başvuran Riyad yönetimi, uyguladığı tedbirlere yenilerini ekliyor.

Zora giren ekonomiyi toplamaya çalışan Suud yönetimi yakıt, vergi ve temel hizmetler için sunduğu sübvansiyonu azaltma kararı aldıktan birkaç ay sonra, sivil ve askeri sektörlerde çalışan işçilerin maaşlarının aşağı çekilmesine karar verdi. Buna ön hazırlık olarak yıllık ikramiyelerde kısıtlamaya giden Riyad yönetimi, düşen motivasyonlarını yükseltmek ve savaşa teşvik etmek için Yemen saldırısında cephede yer alan askerlerin maaşlarında kısıtlamaya gitmeyeceğini duyurdu.

Suudi Arabistan yönetiminin aldığı bu kararlar, krallığın içinde olduğu ekonomik krizin derinliğini ve Yemen savaşının ülkeye yansımalarını ortaya koyuyor. En çok orta halli vatandaşa yansıyan bu önlemler ve savaşın bedeli, Riyad yönetimi tarafından ülke vatandaşına hafifletilmiş bir şekilde pazarlanmaya çalışılıyor.

Riyad yönetiminin ekonomik çöküşü hakkındaki açıklamaları, bunun sınır ötesindeki cephede yer alan Suud askerlerini geri çekmek için bir taktik olduğu haberlerinin art arda yayılmasına sebep oldu. Ancak güvenlik ve askeri sektörlerin ötesine geçen Suudi Arabistan’ın kısıtlamaları, Yemen’e saldırının doğal bir sonucu olarak ülkenin büyük bir ekonomik krize doğru ilerlediğini gösteriyor.

Bu arada Arabistan’da çalışan Hindistanlı, Pakistanlı, Bangladeşli ve Filipinli işçilerin artık maaşlarını alamadıkları ve bu işçilerin ülkelerine dönüş sırası bekledikleri bildirilmekte.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.