Trump’ın İran’a Karşı Yeni Girişimleri

  • 22 Eylül 2019
  • 1.015 kez görüntülendi.
Trump’ın İran’a Karşı Yeni Girişimleri

Trump hükümeti sözde İran’ın Suudi Arabistan Aramco petrol tesislerine yönelik saldırıları hususunda kargaşa çıkarmasının ardından sonunda İran’a karşı yeni yaptırımlar hayata geçirerek Suudi Arabistan’a da daha fazla askeri güç göndermek istiyor.

Bu doğrultuda Amerika başkanı Donald Trump İran karşıtı en yeni hasmane girişiminde İran merkez bankasını boykot etti. Trump Cuma günü şöyle dedi: “Amerika İran merkez bankasını yeni yaptırımlara tabi tutmuştur. Bu bir ülkeye karşı uygulanan en ağır yaptırımlardır. ” Trump ayrıca savaştalepliği yönündeki lafazanlığına devam ederek İran aleyhinde askeri seçeneğin de hala masada olduğunu sözlerine ekledi.

Amerika hazine bakanlığı ise yayımladığı bildiride İran merkez bankasını, İran Ulusal Kalkınma Fonu ve İtimad Ticaret Pars Şirketini boykot ettiğini açıkladı.

Amerika dışişleri bakanı Mike Pompeo İran aleyhinde yeni yaptırımlar uygulanması hususunda şöyle bir vurguda bulundu: “Bizim maksimum baskı siyasetimiz devam edecektir. Böylece Tahran’ın masraflarını arttırmaya çalışacağız. ”

Diğer taraftan ise Amerika savunma bakanı Mark Esper ise Cuma günü İran’ı Suudi Arabistan petrol tesislerine saldırmakla suçlayıp Trump’ın Suudi Arabistan’ı korumak için Batı Asya bölgesine daha fazla askeri güç göndereceğini onayladığını açıkladı. ,

Raporlara göre Amerika Suudi Arabistan’ın hava savunma kabiliyetlerini arttırmak için bölgeye daha fazla uzman asker gönderecektir. Buna ilaveten Amerika deniz kuvvetleri de Arleigh Burke-class  tipi kruvazörünü Suudi Arabistan hava sahasını korumak ve bölgede devriye gezmek için Suudi sahillerine konuşlandırdı.

Amerika temsilciler meclisi başkanı Nancy Pelosi ise Cuma günü İran aleyhindeki askeri girişimlere karşı çıkarak şöyle dedi: “Biz Suudi Arabistan’ı korumak veya onu savunmakla sorumlu olduğumuzu düşünmüyorum. ”

Böylece Trump hükümetinin çıkardığı kargaşalar ve İran aleyhinde tekrarlanan tehditlerinin ardından Washington şimdi de İran aleyhinde askeri ve ekonomik olmak üzere iki boyutta uygulamalar hayata geçirmektedir.

Bugünlerde diğer Amerikalı makamlar ile beraber İran aleyhinde Suudi Aramco petrol tesislerine yönelik ithamlar savuran Donald Trump 18 Eylül Çarşamba günü de İran aleyhinde yeni ve daha ağır yaptırımlar uygulayacağını duyurdu.

Ekonomik boyutta İran aleyhinde uygulanan yaptırımlar göstermelik sayılabilir. Çünkü Amerika daha önce de İran merkez bankası aleyhinde böyle yaptırımları hayata geçirmişti. Trump Washington’un İran aleyhinde geçmişte görülmemiş yaptırımlar uyguladığını düşünüyor. Buna rağmen Tahran makamları bu yaptırımların etkisiz olduğunu söylüyorlar.

Rusya ise Amerika’nın İran’a karşı yaptırım siyasetlerinin devam etmesi hususunda uyarılarda bulunmaktadır.

Rusya Dışişleri Bakanı ise yayılmadığı bildiride bu hususta şöyle bir açıklamada bulundu:  ” Amerika tarafından İran aleyhinde açıklanan yaptırımların yeni dalgası aslında Bercam Nükleer Anlaşmasında kalan tarafların çabalarının boşa çıkarılması ve onların baskı altına alınması doğrultusundadır. ”

Moskova, Amerika’nın İran’a yaptırımlar uygulayarak 4+1 özellikle de Fransa’nın çabalarını boşa çıkarmak istediğini düşünüyor.

Amerika, askeri boyuttaki baskıları ile bölgeye özellikle de Suudi Arabistan’a asker ve teçhizat göndererek kendi zannınca Yemen’in Suudi Arabistan’ın farklı bölgelerine yönelik füzeli ve İHA saldırılarını etkisizleştirebileceğini düşünüyor.

Buna rağmen Suudi Arabistan’ın Doğusundaki Aramco Petrol Tesislerine yapılan saldırılar tüm harcamalara rağmen Amerika’nın hava savunma sistemleri ve savaş uçaklarının işe yaramadığı açıkça gözlemlenmektedir.

Bu mesele ise Amerikan askeri teçhizatının işlevselliğinin sorgulanmasına neden olmuştur. Şimdi ise Amerika’nın bölgeye yeni askeri teçhizat ve gruplar göndermesi de Yemen direniş güçlerinin saldırılarını durduramayacağı söylenebilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.