Türkiye’de Özgürlük(!): Televizyona Çıkıp Konuşan Madenciler İşe Alınmadı…
MANİSA’nın Soma İlçesi’ndeki 301 kişinin yaşamını yitirdiği maden faciasında oğlu 26 yaşındaki Gökhan Yılmaz’ı kaybeden 44 yaşındaki İhsan Yılmaz, o dönemde İmbat Madencilik’te çalışan ve facia nedeniyle bir süre işine ara vermek zorunda kalan diğer oğlu 24 yaşındaki Tolga Yılmaz’ın tekrar işe alınmadığını belirterek tepki gösterdi. Yılmaz, İmbat Madencilik’in, facianın ardından sağ kurtulan ve televizyonlara çıkıp açıklama yapan madenciler ile yakınlarını işe almadığını söyledi. Maden şirketi yetkilileri ise Tolga Yılmaz’ın ‘psikolojisi bozuk raporu’ olduğu için tekrar işe alınmadığını söyledi.
Soma’da geçen 13 Mayıs’ta, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye ait Eynez Maden Ocağı’nda meydana gelen faciada 301 madenci yaşamını yitirdi. Soma’da ateşin düştüğü yerlerden biri de Yılmaz Ailesi’nin Kınık’taki evi oldu. Ailesinin geçimini sağlamak için 6 yıldır kömür ocağında çalışan Gökhan Yılmaz’ın faciadan bir gün sonra cesedi, kurtarma çalışmalarına katılan kendisi gibi madenci olan kardeşi Tolga Yılmaz ve amcası Erdal Yılmaz tarafından çıkartıldı. Gökhan Yılmaz geride, biri o dönemde 20 günlük olan 3 çocuk ve gözü yaşlı bir eş bıraktı. Türkiye’yi yasa boğan facianın acısı sürerken 23 yaşındaki Yeşim Yılmaz, avukat Osman Taparlı aracılığıyla Soma Asliye Hukuk Mahkemesi’nde, kendisi ve çocukları 7 yaşındaki Melahat, 5 yaşındaki Asmin ve 7 aylık Göknur için toplam 973 bin liralık tazminat davası açtı.”
“TELEVİZYONA ÇIKANLAR İŞE ALINMADI”
Yeşim Yılmaz’ın açtığı davayla hukuk mücadelesi devam ederken, acısı halen tazeliğini koruyan baba İhsan Yılmaz, faciada ağabeyinin madenden cesedini çıkartan diğer oğlunun, o dönemde bıraktığı başka bir maden şirketindeki işine geri alınmadığını söyledi.
İhsan Yılmaz, maden şirketlerinin Soma faciasının ardından Kınıklı olup, kömür ocağındaki kazada yaşamını yitiren madencilerin yakınlarını, faciadan sağ kurtulanları ve o dönemde televizyonlara çıkıp, aleyhine konuşanları işe almama kararı aldığını ileri sürdü. Soma’daki kömür ocağı kazasında 11 şehit veren Kınık’ın Elmadere Mahallesi’nde faaliyet gösteren maden şirketinin bile ilçedeki madencileri almadığını da öne süren İhsan Yılmaz, “Başka ilçelerden servislerle işçi taşıyorlar” dedi.