Uzay Örgütü: İran’ın Hayyam uydusu başarıyla yörüngeye oturtuldu

  • 10 Ağustos 2022
  • 90 kez görüntülendi.
Uzay Örgütü: İran’ın Hayyam uydusu başarıyla yörüngeye oturtuldu

Uzay Örgütü, “İran’ın Hayyam uydusunun tüm alt sistemlerinin doğru çalıştığı doğrulandı ve başarıyla yörüngeye yerleştirildi” dedi.

Uzay Örgütü, dün Kazakistan’daki Baykonur uzay üssünden İran’a ait Hayyam uydusunun başarıyla yörüngeye yerleştiğini bildirdi.

İRNA’ya göre Hayyam uydusu ile ilk iletişim, uydunun ülkedeki yer istasyonlarında fırlatılmasından yaklaşık 90 dakika sonra kuruldu ve alınan veriler Mahdaşt uzay üssündeki Hayyam uydusu görev kontrol merkezinde toplandı.

Uzmanların ilk değerlendirmesine göre alınan veriler uydunun performansının doğruluğunu gösteriyor.

Hayyam uydusu, İran üzerinden 24 saatte 4 geçiş yapacak ve bu süre zarfında uyduya komutlar gönderilecek ve telemetri verileri alınacak.

Önümüzdeki günlerde bu uydunun fırlatma süreçleri ve alt sistemlerinin testleri, belirlenen takvime göre gerçekleşecek.

“Hayyam” uydusu, İran tarafından tarım, madencilik ve çevre sorunlarının gözlemlenmesi için kullanılacak.

İran Uzay Ajansı Geliştirme ve Stratejik Planlama Direktör Yardımcısı Said Sıddikiyan, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, adını 11 ve 12’nci yüzyıllarda yaşamış İranlı astronom, matematikçi ve şair Ömer Hayyam’dan alan uydunun fırlatıldıktan 9 dakika sonra 500 kilometre mesafedeki yörüngeye başarıyla yerleştiğini aktardı.

İran Uzay Ajansı, yüksek çözünürlüklü kamera ile donatılan uydunun, çevresel gözlemler için kullanılacağını ve tamamen İran’ın kontrolünde kalacağını açıkladı.

Açıklamada, uydudan toplanan bilgilerin başka hiçbir ülke tarafından erişilemeyeceğini ve yalnızca sivil amaçlarla kullanılacağı vurgulandı./

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.