Yemen krizini çözme çabaları

  • 04 Kasım 2016
  • 937 kez görüntülendi.
Yemen krizini çözme çabaları

BM Yemen özel temsilcisi İsmail Veled şeyh Ahmet Yemenli gruplara, kendi planını kabul ettirmek amacı ile bir kez daha Sana’ya gitti.

Yemen krizi 20 ayını doldurmak üzre, 26 mart 2015’te Suudi koalisyonun sladırısı ile başlayan krizin başından itibaren BM temel ve etkili oyunculardan biri oldu fakat saldırının sonlandırılması veya hafifletilme çabalarında asla başarılı olamadı.

BM Yemen özel temsilcisi İsmail Veled Şeyh Yemen krizine son vermek için bir çok çalışmada bulundu. Yemenli grupların İsviçre ve kuveyt’te bir araya gelerek görüşme ortamını hazırladı, hatta Kuveyt müzakereleri 100 günden daha fazla sürdü. Ağustos 2016’da Kuveyt görüşmelerin sona ermesi, Veled Şeyh’in Yemen krizi çalışmalarının başarısızlığı anlamındaydı, fakat bir kez daha Yemenli grupların müzakerelerini sağlamak için çalışmalara başladı. BM temsilcisi son iki haftada iki kez Sana ve bir kez de Riyad’a giderek, Yemenli gruplarla görüştü ve onların yeni planı kabul etmeleri için çalıştı.

BM temsilcisinin yeni planındaki maddelerden biri, cumhurbaşkanlık için iki tarafın üzerinde mutabık kalan birinin seçilmesi ve cumhurbaşkanlık görevinin tüm yetkileri kendisine verilerek, milli vahdet hükümeti kurmak ve ülkede cumhurbaşkanlığı seçimleri için uygun ortamı oluşturmakla görevlendirilmesidir.

Yemenli gruplar, palana karşı değişik görüşlere sahipler. Yemen’in mustafi v firari cumhurbaşkanı Abdrabe Mansur Hadi bu planın ülkede Ensarullah hareketine meşruiyet verdiğini iddia ederek bu plana muhalefet ediyor. Ensarullah hareketi ise, planın Mansur Hadi’nin Yemen iktidar yapısında kalması anlamında olduğu nedeni ile baştan itibaren plana muhalefetini ilan etti. Diğer yandan planın bir başka bölümünde bazı bölgelerden geri çekilmek de söz konusudur ki Ensarullah bu konuya da karşıdır, Ensarullah kendi kontrol altındaki bölgelerden geri çekilmeleri durumda, Yemen mustafi hükümetin de bazı bölgelerden geri çekilmesi gerektiğini belirtiyor. Ensarullah Veled Şeyh planının bazı maddelerine muhalefet etmesine rağmen, yine de planın görüşülebileceğini belirtiyor.

Halk kongresi ile Ensarullah hareketi ve Mansur Hadi liderliğindeki mustafi hükümet arasında derin görüş ayrılıklarının bulunması nedeni ile Veled Şeyh yeni çabalarının 2016 sonuna kadar sonuç vereceği ise uzak bir ihtimal görünüyor./

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.