Zarif: Amerika baskı ve yaptırım bağımlısı

  • 21 Ocak 2016
  • 837 kez görüntülendi.
Zarif: Amerika baskı ve yaptırım bağımlısı

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı, İran’ın füze meselesiyle ilgili Amerika’nın yeni yaptırımlarına temasla, Amerikan yönetiminin davranışının yasaya ve gerçeklere aykırı olduğunu ve Amerika’nın bir nevi baskı ve yaptırım bağımlısı olduğunu söyledi.

İRNA’nın verdiği habere göre CNN’e özel açıklamada bulunan İran dışişleri bakanı Muhammed Cevad Zarif, İran’ın füze meselesiyle ilgili ABD hükümetinin uyguladığı yeni yaptırımın yasal olmadığını vurgulayarak, “ben anladığım kadarıyla Amerikan yönetimi bir nevi baskı ve yaptırım bağımlısı olmuştur, sigara tiryakileri gibi, bu bağımlılığın da artık bir sonuç vermeyeceğini bilmesine rağmen yine ondan ele çekememektedir” dedi.

Zarif, İran füze programının meşru ve savunmaya yönelik olduğunu bildirerek, ‘’Bize göre uygulanan ambargolar yasal değildir ve onlar bu şekilde temel ilkeleri çiğniyorlar’’ dedi.

ABD ile ilişkilerin iyileşmesinin geleceğinin çok uzak olduğunu ifade eden Zarif, ABD’nin güvensizliğe son vermek için adımlar atabileceğini ifade etti.

İran ve Arabistan arasında meydana gelen anlaşmazlığa da değinen Zarif, “Bizim Arabistanla her hangi bir alıp veremeyeceğimiz yoktur, işin aslına bakılacak olunursa krizin ana kaynağı Suudi rejiminin Saddam’ın devrilmesi sonucu sürekli dehşet içinde olmasıdır ve özellikle İslami uyanış hareketleri ardından bölgenin dengesi sarsmıştır” dedi.

Zarif, İran ve Arabistan’ın bölgenin iki önemli aktörü olabileceğini ve kendi aralarında yakın işbirliği ile bölgenin sebat ve istikrarı yönünde adım atabileceklerini, İran’ın Arabistan’ı bölge denkleminden saf dışı bırakma gibi bir niyetinin olmadığını söyledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.