Zarif: İran, Şam’ın IŞİD’in eline geçmemesi için Suriye’ye girdi

  • 07 Ekim 2017
  • 1.150 kez görüntülendi.
Zarif: İran, Şam’ın IŞİD’in eline geçmemesi için Suriye’ye girdi

ABD, Newswek dergisine mülakat veren Zarif, Suriye halkının kendi kararını vermesi gerektiğini söyleyerek, İran’ın Şam’ın eline düşmemesi için Suriye’ye girdiğini söyledi.

Zarif, ‘’Biz bu nenle Irak Kürt bölgesine yardımda bulunduk. İran’ın değişmez politikası dünyanın her noktasında radikalizmle mücadele etmektir. Biz bölgede istikrar istiyoruz ve şahısları desteklemiyoruz. Maalesef bazı ülkeler radikal guruplara mali ve silah desteği verdiler. Bugün Fars Körfezi güneyindeki bazı ülkeler bir biri aleyhinde iddialarda bulunuluyor. Eski müttefikler şimdi bir birini radikal guruplara destekle itham ediyorlar’’ dedi.

Zarif, Suriye’nin siyasi geleceği ile ilgili, ‘’Bu konunun ne bana ne de hiç kimseyi ilgilendirmez. Bu konusu sadece Suriye halkı ile ilgilidir. Biz başından beri kişiler temelli kırmızıçizgiler çizilmemesi gerektiğini söyledik. Bizim Suriye’deki siyasi planımız ateşkes, kapsayıcı hükümet, anayasa reformu ve seçimlerin düzenlenmesidir’’ dedi.

Zarif, İran’ın füze programıyla ilgili, ‘’Bizim programımız savunma amaçlıdır. İran’ın balistik füzeleri nükleer başlık taşımak için yapılmamıştır. Biz bu füzelerin doğru isabet alanlarının artması için denemelerimize devam ediyoruz. Nükleer başlık taşıyan füzenin dakik olmasına ihtiyaç yoktur’’ dedi.

Zarif, ‘’Biz savunma gücümüz üzerinde hiçbir sınırlama üzerinde anlaşmış değiliz. Bunun nedeni Amerika’nın bölgemize birçok silah göndermesidir’’ dedi.

Zarif, İran’ın Siyonist rejimle ilgili tutumuyla ilgili, ‘’İran kimse için tehdit değildir. İsrail kendi yaptıklarından dolayı tehdit altındadır. İsrail, İran’ı bahane ederek nükleer silahlara yönelmiştir. Onlar bölgede tek nükleer silah sahibiler. İran kendini savunmak için hiçbir zaman kimseyi tehdit etmemiştir fakat bize savunmaya cesaret enler bunun sert karşılığını alacaklar’’ dedi.

Zarif, ABD Başkanının kendini müzakerelerde uzman olarak nitelendirmesi ile ilgili, ‘’Belki emlak alışverişi iç açıcı bir iştir fakat uluslararası müzakereler böyle değildir ve çok karmaşıktır. Umarım ABD Cumhurbaşkanı bu konuyu zor yönünden öğrenmez’’ dedi.

ABD’nin Kapsamlı Ortak Eylem Planından (KOEP) çekilmesi durumunda İran’ın seçenekleri olduğunu ve uygun zamanda onları kullanacağını ifade eden Zarif, ‘’Bazı alternatif ve paralel gerçekle reklam aracı olarak kullanılıyor ve bu doğru değil, bu durumda siz kendi yalanlarınızın esiri olursunuz ve bu tehlikelidir’’ dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.