Zarif ve Mogherini ortak açıklama yaptı

  • 16 Nisan 2016
  • 807 kez görüntülendi.
Zarif ve Mogherini ortak açıklama yaptı

AB Dış Siyaset Yüksek Temsilcisi ve İran Dışişleri Bakanı, ikili görüşmenin ardından ortak bir bildiri yayınladılar.

AB Dış Siyaset Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, bugün Tahran’da yayınladıkları ortak bildiride, ilişkilerde yeni faslın açılmasına katkı sağlayan Kapsamlı Ortak Eylem Planı’nın yürürlüğe girmesini memnuniyetle karşılayarak, nükleer anlaşmaya tam uygulanmasına vurgu yaptılar.

Zarif ile Mogherini, nükleer anlaşmanın icrası, insanların refahı ve huzur ve ekonomik kalkınmaya katkı için işbirliğinin güçlendirilmesi, bölgesel barış, güvenlik ve istikrarın pekiştirilmesi ve anlaşmazlıkların barışçıl çözümünü ortak hedefler olarak ilan ettiler.

İki taraf ayrıca AB’nin Tahran temsilciliğinin açılması üzerinde mutabakata vardı.

İran ve AB, bakan düzeyinde siyasi görüşmelerin her yıl düzenli biçimde yapılmasına vurgu yapılan bu bildiride, mali ve bankacılık işbirliğine, kara para aklama ve terörizmi finanse etmeyle mücadeleye de vurgu yapıldı.

İran ve Avrupa ayrıca insan hakları ile görüşme başlatılmasına karar verdiler.

İki taraf ayrıca, bölgesel gelişmeler ve bölgedeki durumun kırılganlığı, terörizm, radikalizm ve şiddet tehditlerine işaretle, İran’ın rolü ve işbirliğine vurgu yaptılar.

İran ve AB’nin ortak bildirisinde, İran İslam Cumhuriyeti’ne Afgan sığınmacılara sağlık ve eğitim hizmetleri verdiği için teşekkür edildi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.