ABD’nin İran’a azami baskı politikası yenilgiye uğradı

  • 09 Kasım 2020
  • 1.896 kez görüntülendi.
ABD’nin İran’a azami baskı politikası yenilgiye uğradı

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade Amerika’nın İran’a dayattığı azami baskı politikası tamamen yenilgiye uğradığını belirtti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hatipzade bölgede ve dünyada yaşanan gelişmeleri ve Amerika’da başkanlık seçim sonuçlarını ve Donald Trump’ın Jon Biden karşısında yenilgiye uğramasını değerlendirdiği açıklamasında, Amerikalı yetkililer çoktandır İran’a karşı politikaları başarısızlıkla sonuçlandığını ve azami baskı politikaları sonuç vermediğini bildiğini belirtti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hatipzade, İran politikaları beyaz saraya kimin girdiği ile değişmediğini, Amerika şimdi tevbe ederek İran’a dayattığı iktisadi savaşı durdurması gerektiğini kaydetti.

Azerbaycan Cumhuriyeti ile Ermenistan arasında devam eden Karabağ savaşına da işaret eden Sözcü Hatipzade, İran İslam Cumhuriyeti Karabağ krizi uluslararası hukuk temelinde bir planla kalıcı bir çözüme kavuşmasını amaçladığını ifade etti.

İran ve Suriye ilişkilerine de değinen Sözcü Hatipzade, son yıllarda Tahran ve Şam ilişkileri özel ilişkiler olduğunu, İran İslam Cumhuriyeti Suriye devletinin talebi üzerine bu ülkeye müsteşar düzeyinde yardımcı olduğunu ve tekfirci teröristlerin şom hedeflerine ulaşmalarını engellemekte en çok yardımı yaptığını vurguladı.

Sözcü Hatipzade Irak’ta Haşdi Şabi hareketi hedef tahtasına oturtulması ve bu ülkenin parçalanmasına yönelik son komploların hakkında da yaptığı değerlendirmede, Irak’ın toprak bütünlüğü İran’ın kırmızı çizgisi olduğunu, Irak milleti tarihi, kültürel ve medeni açılardan İran milletine yakın olduğunu, bu ilişkiyi geliştirmek tarihi bir görev sayıldığını belirtti.

Yemen gelişmelerini de değerlendiren Sözcü Hatipzade, İran İslam Cumhuriyeti ta baştan Yemen krizinin askeri yollardan çözümlenmesine karşı olduğunu, ama maalesef Suud rejimi uydurma bir ittifak kurarak beş yıldır Yemen milletini katlettiğini ve Amerika ve bazı Avrupa ülkelerinin destekleri ile Yemen’in altyapılarını yok ettiğini kaydetti.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.