Bağlantısızlar hareketi Dışişleri Bakanları zirvesi üzerine

  • 08 Nisan 2018
  • 1.106 kez görüntülendi.
Bağlantısızlar hareketi Dışişleri Bakanları zirvesi üzerine

18. Bağlantısızlar Hareketi Dışişleri Bakanları zirvesine katılan üye ülkelerin temsilcileri korsan rejim İsrail’in mazlum Filistin milletine yönelik işlediği cinayetleri şiddetle kınayarak Bakü’de düzenledikleri iki günlük çalışmayı noktaladı.

Azerbaycan Cumhuriyeti’nin başkenti Bakü’de düzenlenen ve iki gün süren zirveye Bağlantısızlar hareketinin 120 üye ülkesi ve 17 gözlemci ülke ve 10 uluslararası kuruluştan toplam 800 temsilci katıldı.

Zirvesinin sonuç bildirisinde siyonist rejim İsrail’in yerleşke inşaatı, Filistin milletini katletmesi ve diğer cinayetleri kınandı.

Bakü’da düzenlenen 18. Bağlantısızlar Hareketi Dışişleri Bakanları zirvesi, İslam dünyası müslüman milletlere uygulanan tüm baskılara ve dayatılan tüm krizlere ve karşı karşıya bırakıldıkları engebeli süreçlere rağmen Bağlantısızlar hareketinin tüm ülküleri ve belirlediği hedefleri hâla yerinde durduğunu ortaya koydu. Gerçekte Filistin topraklarını ve Kudüs’ü işgal eden ve başta masum çocuklar olmak üzere Filistin milletini katliam etmekte terör örgütlerinin bile yüzünü ak çıkaran eli kanlı İsrail rejimi işlediği bu cinayetleri yüzünden dünya genelinde inzivaya itilen bir rejim olarak yerini koruyor. Bu yüzden 18. Bağlantısızlar Hareketi Dışişleri Bakanları zirvesinin sonuç bildirisinde siyonist rejim İsrail’in yerleşke inşaatı, Filistin milletini katletmesi, Filistinlilerin evlerini yakıp yıkması, Filistin halkının malını mülkünü gaspetmesi, binlerce Filistinliyi tutuklaması ve diğer cinayetleri kınandı.

Başta İran İslam Cumhuriyeti olmak üzere dünyanın bir çok ülkesi ve yine bir çok uluslararası kurum ve kuruluş şimdiye kadar bebek katili İsrail rejiminin cinayetlerini kınadı. Bu arada Azerbaycan cumhuriyetinin Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de bir kez daha ülkesinin Filistin milletinin ülküsüne ve Filistin topraklarının değerlerine destek verdiklerini vurguladı.

Öte yandan 18. Bağlantısızlar Hareketi Dışişleri Bakanları zirvesinde Filistin Dışişleri Bakanı Riyad Maliki ile görüşen Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan Cumhuriyeti her zaman Filistin milletinin yanında yer alacağını belirtti.

Aslında şimdiye kadar başta İlham Aleyiv olmak üzere Azerbaycan cumhuriyetinin üst düzey yetkilileri pek az Filistin milletinin lehine ve eli kanlı İsrail rejiminin aleyhine tavır sergilemişti. Ancak Bakü’de bağlantısızlar hareketinin düzenlediği zirvenin başarılı bir şekilde düzenlenmesi, Bakü zirvesine katılan politikacıların gerçekleri dile getirmekle beraber mazlum Filistin milletinin özellikle son günlerde uğradıkları katliamı da beyan etmelerine vesile oldu.

Bu arada bir çok uzman da Bakü zirvesini başarılı zirve olarak değerlendirdi. Bu bağlamda Rusya’nın ünlü uzmanlarından Aleksandır Palişok Bakü zirvesini şöyle değerlendirdi:

Bakü’de 18. Bağlantısızlar Hareketi Dışişleri Bakanları zirvesinin başarılı bir şekilde gerçekleşmesi aslında Amerika ve siyonist rejimin İslam dünyasına yönelik komplolarının hezimeti anlamına gelir.

İsrail rejimi Filistinlilerin arazilerini gaspetmek ve bu arazilerin üzerinde siyonist yerleşkeler inşa etmekle Filistinli bölgelerin nüfus yapısını değiştirmek ve bu bölgelerin eskiden beri siyonistlere ait olduğunu telki etmek ve sonuçta sultacı emellerini gerçekleştirmek istiyor.

Her halükarda ve genel bir değerlendirmede, Bakü’de düzenlenen 18. Bağlantısızlar Hareketi Dışişleri Bakanları zirvesinden sonra bu hareketin dönem başkanlığını üstlenecek olan Azerbaycan cumhuriyetini Filistin meselesi gibi daha ağır ve köklü sorunların beklediği ve bu açıdan yükümlülükleri de daha ağır olacağı söylenebilir. Nitekim Azerbaycan Cumhuriyeti devlet adamlarının üyelerinin büyük bir bölümü İslam dünyası coğrafyasında yer alan bağlantısızlar hareketine üye ülkelerin şartlarını doğru okuyayarak Bakü’de elde ettikleri başarıyı sürdürebilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.