İran’ın dünyadaki nükleer güvenliğin takviyesinde UAEA’nın etkin rol oynamasını vurgulaması

  • 08 Mart 2017
  • 979 kez görüntülendi.
İran’ın dünyadaki nükleer güvenliğin takviyesinde UAEA’nın etkin rol oynamasını vurgulaması

Uluslararası Atom enerjisi ajansı yönetim kurulunun mevsimlik toplantısı Viyana’da yapıldı.

İran İslam cumhuriyetinin UAEA’daki daimi temsilcisi ve “77 gurup ve Çin”  başkanı olan Rıza Necefi bu toplantıda yaptığı konuşmada, UAEA’nın nükleer güvenliği takviye etmesi ve teknik desteği sağlaması gerektiğini söyledi.

Rıza Necefi, “77 grup ve Çin”in ortak bildirisini de yayınladı. Bu bildiriye göre, uluslararası atom enerjisi ajansı, üye ülkelerin nükleer enerji programlarına yardımcı olması, uzmanların teknik eğitimden geçirilmesi, Radyoterapi ve nükleer ışınlama yönetiminin gerçekleştirilmesi gerekir.

UAEA kuruluş ilkelerine göre, nükleer güvenlik sağlanmalı, üye ülkelerin gizli bilgi ve senetleri korunmalıdır. UAEA yönetim kurulu ayrıca, nükleer silahların yaygınlaşmasını önlemesi gerekir. İran İslam cumhuriyeti defalarca UAEA toplantılarında Irkçı İsrail rejiminin nükleer silahları ve bölgesel tehditlerini gündeme getirip, Siyonist rejimin nükleer silahlarının ve çalışmalarının denetim altına alınmasını istemiş bulunuyor. Günümüzde binlerce nükleer silah ve başlıklar yer küresindeki bütün canlıları yok edecek güçtedir. Buna rağmen Amerika ile İngiltere ve Fransa ile Rusya yeni nesil nükleer silahlar geliştirme çalışmalarını sürdürüyorlar. Batılı ülkeler ise terörist İsrail rejimine yüzlerce nükleer silah ve başlık üretmek için yardımcı olmuş bulunuyorlar. Nükleer tesislere saldırı, radyo aktif maddeleri çalma tehlikesi de söz konusudur. Nitekim UAEA’nın raporuna göre 2800 kez nükleer madde kaçakçılığı, nükleer madde çalıntısı gerçekleştirilmiştir. Nükleer caydırıcılık politikası aslında nükleer silahsızlanmanın en büyük engeli sayılıyor. UAEA, nükleer güvenliğin sağlanmasından sorumludur. Ancak Amerika binlerce nükleer silaha sahip olduğu halde nükleer silahların geliştirilmesiyle mücadele öncüsü olduğunu iddia ediyor. Amerika’nın nükleer terörizmle mücadele iddiası da diğer ülkelerin güvenliğini tehdit etmektedir. Nükleer silahların yayılmasını önleme konvansiyonu NPT’ye göre, nükleer silahsızlanmayı sağlaması, nükleer silahların geliştirilmesini önlemesi ve barışçı nükleer bilim ve teknolojinin geliştirilmesine destek olmasıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.