Kürdistan referandumu büyük bir fitnedir

  • 27 Ekim 2017
  • 1.145 kez görüntülendi.
Kürdistan referandumu büyük bir fitnedir

İran’ı ziyaret eden Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Tahran’da İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri ile bir araya geldi.

Cihangiri bu görüşmede, Irak hükümetini terörle mücadelede elde ettiği büyük zaferler ve ülke genelinde sağladığı ulusal egemenlikten dolayı tebrik ederek, “Iraklı yetkililerin yapıcı tedbirleri, büyük taklid merciilerinin sağladığı yol gösterici katkıları ve Iraklı askerlerin gösterdiği çabalar vasıtasıyla Irak şu anda terörle mücadele konusunda tarihi bir zaferin eşiğindedir” dedi.

Bağdat merkezi hükümetinin Irak’ın parçalanmasını hedef alan komployu boşa çıkarttığından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Cihangiri, “Büyük bir fitne olan IKBY’deki gayrimeşru referandum ile ayrılıkçılık meselesi bölgedeki diğer ülkelere bile tırmanabilirdi. Fakat bu sorun Iraklı yetkililerin uygun tedbirleriyle çözüldü” ifadesini kullandı.

Cihangiri, IKBY’deki Kürtlerin Irak vatandaşı olduğunu ve tüm yasal haklardan yararlanması gerektiğini vurgulayarak, “İran, referandum meselesinin ilk gününden itibaren Irak’ın yanında durmuştur. Bunun yanı sıra Türk yetkililere de Bağdat merkezi hükümetle koordine olmamız gerektiğini bildirdik” açıklamasını yaptı.

Bögedeki son gelişmelere de değinen Cihangiri, şunları kaydetti: Bölgemiz hasas bir durumda olduğu için Suriye krizinin de iyi bir şekilde çözülmesini temenni ediyorum. Ayrıca Astana ile Cenevre görüşmelerinden beklenen sonuçların elde edilmesini diliyorum.

Bunlara ilave olarak İshak Cihangiri, bankacılık, enerji, petrol ve ticaret alanında ikili ilişkilerin daha fazla artması gerekitini vurguladı.

İbadi de baş başa gerçekleşen görüşmede, bölgedeki ülkelerin bölünmesine karşı durulması gerektiğinin altını çizerek, IKBY’deki gayrimeşru referanduma karşı İran, Irak ve Türkiye’nin ortak bir tavır sergilediğine dikkati çekti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.