Zarif: Yakın Zamanda Bir Anlaşmaya Varmam Mümkün…

  • 15 Şubat 2015
  • 853 kez görüntülendi.
Zarif: Yakın Zamanda Bir Anlaşmaya Varmam Mümkün…

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Çinli mevkidaşı Wang Yi ile düzenlediği ortak basın toplantısında, nükleer müzakerelerde Çin’in umut verici ve olumlu tutumuna dikkat çekerek, İran ve 5+1 Grubu arasında yakın gelecekte bir anlaşmaya varmanın mümkün olduğunu vurguladı.

Zarif bir gazetecinin müzakerelerin geleceği ve sonucuyla ilgili sorduğu soru üzerine, “Her zaman vurguladığım gibi nükleer müzakerelerin nihai hedefi Cenevre Anlaşması’nda tam ve net olarak belirlenmiştir. Buna göre İran’ın Nükleer Programı her daim barışçıl çizgisini koruyacak ve diğer taraftan ise adaletsizce İran’a karşı uygulanan ambargo ve yaptırımlar da eş zamanlı olarak kaldırılacak. İran’ın nükleer konuda yürüttüğü çalışmalarının barışçıl olduğunu ve bunun her zaman da barışçıl kalacağını göstermek için bizim bir sorunumuz yok, ve bu konuda 5+1 Grubu’nun güvenini kazanmak amacıyla gereken esnekliği de gösterebiliriz” diye yanıt verdi.

İran Dışişleri Bakanı ayrıca asıl önemli olanın 5+1 Grubu’na üye Batılı ülkelerin yaptırım ve ambargolar devrinin kapandığını anlamaları konusu olduğunu belirtti ve “Yaptırımın kimseye yararı olmamıştır ve bundan sonra da olmayacaktır” dedi.

Muhammed Cevad Zarif, 8 yıl aradan sonra ilk kez bir Çin Dışişleri Bakanı’nın İran’ı ziyaret ettiğini belirterek, Çin takvimine göre yeni yılın yaklaştığını ve yeni yılın Çin halkı için güzel bir yıl olaması dileğinde bulundu.

Zarif, ayrıca Çin’in nükleer müzakereler sırasında tutunduğu olumlu ve yapıcı tavrını överek, Çin Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın yakın bir gelecekte İran’ı ziyaret etmesini umduklarını belirtti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.