Amerika’nın Fars Körfezi işbirliği konseyi ülkelerine silah satışı

  • 04 Ocak 2017
  • 1.087 kez görüntülendi.
Amerika’nın Fars Körfezi işbirliği konseyi ülkelerine silah satışı

ABD Savunma ve Güvenlik İşbirliği Ajansı’nın bildirdiğine göre, Katar emirliği kasım ve aralık aylarında Amerika’dan 21 milyar 881 milyon dolar silah satın alıp, ilk sırada yer aldı.

Katar’ın 17 kasım’da 21 milyar 100 milyon dolar değerinde 72 çok fonksiyonlu Boeing F-15QA tipi savaş uçağını mühimmat paketi ile satın aldı. Ayrıca, Katar’ın halihazırda 4 adet bulunan, Boeing firmasına geçen yıl 4 adet daha sipariş ettiği C-17 tipi askeri nakliye uçağı için 8 yedek motor, ilgili ekipman ve lojistik destek için de 7.81 milyar dolar ödediği belirtildi.

Kuveyt ise 11 milyar 837 milyon dolar değerinde Amerika’dan silah satın aldı. ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından onaylandığı üzere, Kuveyt Kasım ayında 10 milyar 100 milyon dolar değerinde ‘Boeing F/A-18 Süper Hornet’ tipi 28 uçak alım talebinden sonra Aralık ayında da 1.7 milyar dolar değerinde 218 M1A2 Abrams tankını ilişkili ekipmanla satın alma talebinde bulundu. Kuveyt’in aralık ayında ayrıca, 37 milyon dolar değerinde birleşik direkt mühimmat kuyruk takımı adı verilen “kör bombalara” güdüm sağlayan cihazlardan bin 250 adet satın aldığı kaydedildi.
Suudi Arabistan krallık rejimiyle Birleşik Arap Emirlikleri’nin yaklaşık değerlerde nakliye ve saldırı helikopteri satın aldığı görüldü. Suudi Arabistan’ın 3 milyar 500 milyon dolar değerinde 48 CH-47F Chinook nakliye helikopteri talebi Dışişleri Bakanlığı tarafından 7 Aralık’ta onaylandı.

Dışişleri Bakanlığı aynı tarihte Birleşik Arap Emirlikleri’ne de 3 milyar 510 milyon değerinde 28 Apache AH-64 tipi saldırı helikopterinin satışına onay verdi. ABD, bu ülkelere yılın geri kalanında ise 2 milyar dolar civarında askeri malzeme ve silah sattı. Dışişleri Bakanlığı’nın onayladığı bütün silah satışları Kongre tarafından incelenip onaylandıktan sonra gerçekleşiyor.
Küresel çaptaki silah satışları düşerken, pazar payını artıran ABD ise son 8 yılda 278 milyar dolarlık silah sattı. Obama yönetiminin 2. Dünya Savaşı’ndan sonra en çok silah satış anlaşması imzalayan hükümet olduğu belirtildi.
ABD Kongre Araştırma Merkezi’nin yayınladığı 2015 yılında küresel silah satışlarına ilişkin rapora göre, 2014 yılında 89 milyar dolara ulaşan silah pazarı 2015’te neredeyse yüzde 10’dan biraz daha fazla küçülerek 80 milyar dolara geriledi.
Silah pazarındaki liderliğini sürdüren ABD ise hem pazar payını artırdı hem de küresel satışların yarısının gerçekleştirildiği ülke oldu.
Askeri ve strateji uzmanlarına göre, Katar gibi Fars Körfez’indeki küçük ülkeleriyle işbirliği ve anlaşma konusundaki tüm kararlar sadece ABD tarafından alınıyor. Yani ABD ne zaman paraya ihtiyaç duysa, istedikleri bütçeyi almalarını sağlayacak siparişte bulunuluyor. Nitekim Suudi Arabistan hanedan rejimi geçenlerde de , 12-30 milyar dolarlık silah alım yapmıştı. Fars Körfezi işbirliği konseyinin üyesi bu küçük Arap ülkeleri, gerçekten silahlanmaya  ihtiyaçları yoktur. Amerika’nın dayatmasıyla bu ülkeler milyarlarca dolar tutarında silah ve mühimmat silah siparişleri yapıyorlar.   Bugün, Katar ve Suudi Arabistan gibi ülkeler, komşu Arap ve Müslüman ülkelere karşı savaş bataklığına saplandıkları gibi, Irak, Suriye ve Yemen gibi ülkelerde de terör örgütlerini silahlandırmaktadırlar.  Amerika bu tür anlaşmalarla Katar ve BAE gibi Fars körfezi monarşilerini avucunun içine alıp yönlendirmekte ve petrol gelirlerini silah satışlarıyla geri almaktadır.

ABD’nin asla Katar, Kuveyt veya Suudi Arabistan gibi krallık ve halk iradesinden kopuk rejimlere en modern silah satmıyor ve Ortadoğu’da en modern silahları ve teknoloji transferini ırkçı İsrail rejimine satıp, diğer ülkeleriyse tamamen kendine bağımlı kılıyor.  Amerika terör örgütlerini kurdurup terör tehditleriyle mücadele adına müdahalelerde bulunuyor, ülkelere silah satıp, bölge milletlerinin bastırılmasını sağlıyor ve bölge ülkelerinin güvenliği ve istikrarını sarsıyor.

Amerika Senatosunda 21 Eylül da yapılan oylamada, Suudi krallık rejimine silah satışı durduran mevzuat 27’ye karşı 71 oyla kaldırıldı. Mevzuatın kaldırılmasına destek veren senatörler, ABD’nin, Ortadoğu’da IŞİD ile mücadeleye ve İran’ın kontrol altında tutulmasına ihtiyaç duyan müttefiklerine silah vermemesinin doğru olmayacağını ileri sürdüler.
Pentagon, 9 Ağustos’ta Dışişleri Bakanlığı’nın, Suudi Arabistan’a 1,15 milyar dolarlık 130 tank, 20 zırhlı araç ve diğer teçhizatın satışını onayladığını duyurmuştu. Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon güçleri, 2015 yılı Mart ayından bu yana Yemen halkının katliamdan geçirmekte ve bu ülkenin bütün altyapılarını da bombalayıp devlet terörü estirmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.