Bageri: Bölgesel istikrar ve uluslararası güvenlik tek kutuplulukla olmaz

  • 25 Mayıs 2022
  • 110 kez görüntülendi.
Bageri: Bölgesel istikrar ve uluslararası güvenlik tek kutuplulukla olmaz

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı, dünyanın gelecekteki istikrarı ve güvenliğinin tek kutupluluk ve askeri yollarla olamayacağını belirterek, ”Uluslararası koşullar ve tehditler, İran ve Avrupa arasında sürekli istişare, sürekli etkileşim ve sürdürülebilir işbirliğine doğru ilerlemeyi öngörüyor” dedi.

İRNA ajansına göre, İran İslam Cumhuriyeti ile İtalya Cumhuriyeti arasındaki üçüncü tur siyasi müzakereler Salı günü Tahran’da, Dışişleri Bakanlığı Siyasi Bakan Yardımcısı Ali Bageri ve İtalya Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Ettore Plato arasında yapıldı.

Sözkonusu görüşmede Bageri, iki ülke arasındaki tarihi bağlara, ekonomik işbirliğine ve dostane ilişkilere değinerek, “İran-Avrupa ilişkilerinin son birkaç on yıldaki patolojisi, Avrupa’nın ilişkilerde kabul edilebilir bir istikrar düzeyine ulaşma çabalarının elzem olduğunu göstermektedir.” dedi.

İran dışişleri bakan yardımcısı “Artık uluslararası durum ve özellikle enerji güvenliği ve gıda güvenliğine ve dolayısıyla dünyadaki ve özellikle Avrupa’daki ülkelerin ulusal güvenliğine yönelik büyük tehditler, İran ve Avrupa arasında sürekli istişare, sürekli etkileşim ve sürdürülebilir işbirliğine doğru ilerlemeyi öngörmektedir.” dedi.

Bölgesel konularda ortak istişare ve işbirliği alanlarına değinen Bageri, Afganistan ve Yemen’de barış ve istikrarın sağlanmasına yardımcı olmak için pratik eylem çağrısında bulundu ve şunları söyledi: ”Son yirmi yılda bölgemizin tarihindeki en stratejik ders, Batılıların ve NATO’nun Afganistan’daki varlığı ve performansıdır. Bu, kendi başına, dünyanın gelecekteki istikrar ve güvenliğinin, ondan ortaya çıkan tek taraflılık ve militarizm yolunun ötesine geçmediğini göstermektedir.”

İtalya Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Ettore Plato, ticari ve ekonomik işbirliğinin ihmal edilmesini iki ülkenin ulusal çıkarları doğrultusunda olmadığını ve çeşitli düzeylerde ve konularda istişare görüşmelerinin kapsamının genişletilmesi önerisini memnuniyetle karşıladı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.