Batı medyası Aliyev ailesinin para aklamalarını ifşa ediyor

  • 05 Ekim 2021
  • 1.644 kez görüntülendi.
Batı medyası Aliyev ailesinin para aklamalarını ifşa ediyor

Organize suç ve cinayet projesi OCCRP’nin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ailesi ve yakınlarının 2006 yılından bu yana para aklamalarına ilişkin çok sayıda rapor yayımladığı belirtildi.

İngiliz The Guardian gazetesinin internet sitesinde yer alan habere göre, çeşitli ülkelerin şimdiki ve eski 35 lideri ve 300 kadar siyasi şahsiyetin servetini ifşa eden bu rapor, “Pandora belgeleri” olarak adlandırılan bir kaç mali şirketin belgelerinin ele geçirilmesine dayanıyor.

Raporda yer alan ifşaattan biri ise, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin milli servetini talan etmekle suçlanan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve ailesiyle ilgili.

“Pandora belgeleri”, İlham Aliyev ve yakınları Britanya’da gizlice 400 milyon pound değerinde arsa ve gayrimenkul satın aldıklarını gösteriyor.

“Pandora belgeleri” ayrıca Aliyev ailesi vergiden korunan bazı kayıtlı firmaların kalıbında bu işe devam ettiklerini ortaya koyuyor.

Raporda, Aliyev ailesi toplam 17 gayrimenkul satın aldığı, bunların arasında Aliyev’in 11 yaşındaki oğlu Haydar’ın adına Londra’nın merkezinde satın alınan ve 33 milyon pound değerinde olan bir ticari merkezi de bulunuyor. Londra’nın Mayfair adlı lüks semtinde yer alan bu ticari merkezini ilkin sahibi Aliyev ailesinin yakın dostu olan bir şirket 2009 yılında satın alıyor ve bir ay sonra Haydar Aliyev’e devrediyor.

Aliyev ailesi 2018 yılında da aynı semte bir başka ticari merkezini 66 milyon pounda sattığı belirtiliyor.

“Pandora belgeleri” bu gayrimenkulleri satın alan şirketlerin sahiplerinin adını ifşa ediyor ve İngiltere devleti vergiden korunan bu şirketleri kayda geçirmekte müsamaha ettiğini vurguluyor.

Bundan önce de The Guardian gazetesi Organize suç ve cinayet projesi OCCRP’den naklen, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in kızları Leyla ve Arzu Aliyeva’nın Londra’da gayrimenkul  almak ve para aklamakla uğraştığını ifşa eden bir rapor yayımlamıştı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.