Beheşti Mazlum Yaşadı ve Mazlum Öldü

  • 28 Haziran 2017
  • 2.738 kez görüntülendi.
Beheşti Mazlum Yaşadı ve Mazlum Öldü

Her bir halkın tarihinde tatlı ve acı bir takım olaylar var ki bu olaylar o halkın kaderinin belirlenmesinde ve kültüründe etkilidir. Bu arada İran İslam Cumhuriyeti, İslam Cumhuriyetinin kurucusu rahmetli İmam Humeyni’nin liderliği sayesinde bu ülkede çok büyük bir inkılabı neticeye ulaştırmış ve yeni bir çığır açmıştır.

Saat 20.30 Pazar 7 tir 1396 ve miladi 28 haziran 2017… İslam Cumhuriyeti Partisi merkez binasında önemli bir oturum düzenlenmekte. Oturumun konusu enflasyon ve gelecek Cumhurbaşkanlık seçimleri… kur’anı Kerim’den bir kaç ayetin tilavetinden sonra konuşmaya başlayan Ayetullah Seyyid Dr. Muhammed Behişti sözlerine şöyle başladı: Bir kez daha sömürünün bu ülkede piyon yetiştirmesine ve halkı oyuncak hale getirmesine izin vermemeliyiz. Bizler, bu memlekete hizmet aşkıyla tutuşan ve halkın kaderiyle oynamayan insanları iktidara getirmeye gayret göstermeliyiz….. Ve tam da bu anda korkunç bir patlama partinin merkez binasının içtima salonunu yerle bir etti.

Ve bugün İran’da İslam Cumhuriyeti Partisi’nin ofisindeki terörist saldırının 37. yıldönümüdür.

28 Haziran 1981’de Tahran’da İslam Cumhuriyeti Partisi’nin salonuna yerleştirilen güçlü bir bombanın patlaması sonucu, dönemin yargı gücü başkanı Muhammed Hüseyin Beheşti başta olmak üzere ülkenin siyasi ve dini 72 seçkin şahsiyeti  şehit olmuş  ve sözkonusu terör saldırısının sorumluluğunu da Halkın Münafıkları adlı terör örgütü üstlenmişti.

O korkunç terör olayının yarın sabah çıkan Keyhan gazetesi, içtima salonunda iki güçlü bombanın patladığını, bu korkunç patlama sonucu binanın ana bölümünün yıkıldığını ve yetkililerden onlarca kişinin ilk saatlerde şehit düştüğünü yazdı.

Bu korkunç terör olayı ardından ilk önce Dr. Behişti’den hiç bir haber alınamamış ve bazıları Ayetullah Behişti’nin şehitler içinde olmaması konusunda umutluydular. Ancak sabah saat sekiz sularında Ayetullah Behişti’nin de şehitler içerisinde olduğu haberi açıklandı.

Seyyid Muhammed Beheşti İslam uğruna feda olan bedellerden biridir.  28 Haziran 1981 yılında şehid edilen Beheşti, 24 Ekim 1928 yılında İsfahan’da dindar bir ailenin evladı olarak dünyaya geldi. Babası İsfahan’ın tanınmış ulemasındandı.

Henüz 18 yaşındayken 1946 yılında Kum’a giderek İslam ilimleri tahsiline devam etti. Şehit Mutahhari, İmam Musa Sadr ve başka değerli şahsiyetlerle beraber İmam Humeyni gibi âlimlerden farklı dallarda dersler aldı.

İslami ilimlerde iyi bir seviye yakaladıktan sonra yarıda bıraktığı lise tahsilini de tamamlayıp 1948 yıllında lise diplomasını aldı.

Dr. Beheşti 1951 yılında İlahiyat fakültesinde felsefe bölümü lisansını aldı. Aynı yıl Kum lisesinde öğretmenliğe başladı. Bu arada Kum havzasında dini eğitimine de devam ederek Allame Tebatebai’nin derslerine katıldı.

1954 yılında ‘Kum Din ve İlim Lisesi’ni, 1963 yılında ise ‘Hakkani İlim’ medresesini kurdu. Bu ara Kum dini ilimler havzasında birkaç arkadaşı ile birlikte ‘İslam’da Hükümet’ hakkında araştırmalar yaptı. Bu siyası faaliyetinden dolayı Şah rejiminin istihbarat teşkilatı Savak tarafından tutuklandı. Bir süre sonra serbest kalan Dr. Beheşti faaliyetlerine ve eğitimine ara vermeden devam etti.

Ülke içi ve dışındaki siyasi ve tebliğ faaliyetlerinin yoğunluğundan dolayı doktorasını ancak 1974 yılında alabildi.

1965 yılında Almanya’ya giderek dini ve siyasi çalışmalarını buradan sürdürdü.  Burada değişik gruplarla ilişkilerini geliştirdi. Almanya’nın Hamburg kentinde 1965–1970 yılları arasında üniversitelerde konferanslar verdi. Ayrıca Ayetullah Brucerdi’nin yaptırmış olduğu camide İranlı gençlere dini ve kültürel eğitim verdi.

Şehit Beheşti 1970 yılında Tahran’a geri döndü ve Kur’an tefsiri dersleri başlattı. 1978 de Şehit Mutahhari, Şehit Muhammed Müfettih ve başka âlimlerle birlikte ‘Tahran Mübariz Ruhanileri’ teşkilatını kurdu. Daha sonra Ayetullah Seyyid Ali Hamanei ve Ayetullah Meşkini’de bu teşkilata katıldılar. Bu teşkilat İnkılâptan sonra ise partileştirerek “İslam Cumhuriyeti Partisi” adı altında İslami faaliyetlerine devam etti.

İnkılâbın ilk yıllarında ülke genelinde değişik fikir akımlarının oluşturduğu birçok siyasi grupların var olması bir İslami partiyi gerektiriyordu. Şehit Beheşti, 1979 yılında İmam’ın onayını da aldıktan sonra Ayetullah Seyyid Ali Hamanei ile birlikte ‘İslam Cumhuriyeti Partisi’ni kurdu ve şehadetine kadar partinin başkanı olarak siyasi çalışmalarını yürüttü.

Dr. Beheşti, İnkılâptan sonra İmam tarafından İran İslam İnkılâbı Şurası’na atandı. İslami şura İnkılâbın ilk günlerinde çok önemli görevler üstlendi. Bu hassas geçiş döneminde özellikle inkılâbın başında işler rayına oturmadığından inkılâp şurasına çok iş döşüyordu. Sorunlar bu şura tarafından hal edilmeye çalışılıyordu. Buradaki faaliyetleri ile İnkılâp ve İslam için büyük hizmetler yaptı. Bu süre içinde Arabistan, Suriye, Lübnan, Türkiye ve Irak’a bir çok ziyaretlerde bulundu.

Hayatını İslami mücadeleye adayan şehidin çeşitli dillere çevrilmiş birçok eserinin yanında Farsça ve İngilizce olarak verdiği birçok vaaz ve konferansı bulunmaktadır. En büyük eseri ise, yılmadan çalıştığı ve gün geçtikçe tağutları kahr-u perişan eden İslami nizama verdiği  emektir.

İslam İnkılabı Rehberi İmam Ayetullah Hamanei şehid Behişti Hakkında şöyle diyor: Behişti mazlum yaşadı ve mazlum öldü. Bunun nedeni ise hayatı boyunca hiç kimse bu büyük insanın hayatının derinliğini kavrayamamıştır. Şehit Behişti tüm alanlarda gerçek, üstün bir insandı….”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.