Bosna Hersek, savaş döneminde İran İslam Cumhuriyeti’nin yardımları için teşekkür etti

  • 11 Temmuz 2015
  • 3.108 kez görüntülendi.
Bosna Hersek, savaş döneminde İran İslam Cumhuriyeti’nin yardımları için teşekkür etti

Bosna Hersek cumhurbaşkanlık konseyinin müslüman üyesi, Bosna savaşı döneminde İran İslam Cumhuriyetinin yardımlarını takdir etti.

İRNA’nın verdiği habere göre dün Saraybosna’da İran Cumhurbaşkanı danışmanı Ekber Türkan ile görüşen Bosna Hersek cumhurbaşkanlık konseyinin müslüman üyesi Bakır İzzet Begoviç, İran’ın her zaman dünyanın müslüman ve mazlum halklarının özellikle de Bosna halkının yanında yer aldığını bildirdi.

Bosna Hersek ulema birliği başkanı Hüseyin Kavazoviç’de İran İslam Cumhuriyeti cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin danışmanı ve özel temsilcisi Ekber Türkan ile yaptığı görüşmede, Bosna’da yaşanan çetin savaş dönemine değinerek, İran’ın en ufak bir karşılık beklemeksizin Bosna halkının yardımına koştuğunu ve her türlü insani yardımlarını esirgemediğini bildirdi.

İran Cumhurbaşkanı danışmanı Ekber Türkan da bu görüşmede Avrupa’da müslümanlara yönelik sürdürülen katliamları tarihi bir zulüm niteleyerek, Bosna müslümanların Sırplar tarafından katliamı sırasında kendi sorumluluğunu yerine getirmediği için de uluslar arası topluluk ve kuruluşları eleştirdi.

Srebrenitsa’da 8 bini aşkın Müslüman’ın katliamı 20. yıldönümü törenlerine katılmak üzere Sarabosna’ya giden İran İslam Cumhuriyeti cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin danışmanı ve özel temsilcisi Ekber Türkan, düzenlenen törene gönderdiği çiçekle saygıda bulunarak acılı ailelerle dert ortaklığında bulundu.

Hüviyetleri yeni belirlenen 136 kişinin cenaze törenine çeşitli ülkelerden cumhurbaşkanları, elçiler, Bosna Hersek’ten dini şahsiyetler ve yabancı temsilciler katılacak.

11 temmuz tarihinde Srebrenitsa’da düzenlenecek olan törene şimdiye kadar cumhurbaşkanları, başbakan, dışişleri bakanı, siyasi ve uluslararası üste düzey yetkililerinden oluşan 93 heyet, törenlere katılmaya hazır olduklarını açıkladılar.

11 Temmuz 1995 tarihinde yaşanan Srebrenitsa katliamında Sırp güçler tarafından esir alınan yaklaşık 8500 Müslüman, topluca katledilerek, kentin yakınlarındaki köy ve uzak ormanlarda buldozerlerle kazılan toplu mezarlarda defnedildiler.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Ankaralı Ahmet dedi ki:

    İRAN VE SUUDİ ARABİSTAN TÜRKİYE’YE KARŞI

    Türkiye’nin dışında diğer Müslüman ülkelerden Boşnaklara destek geliyor muydu?

    Müslüman ülkelerin çoğu az ya da çok yardım yapıyor ancak bazıları öncelikle kendi çıkarlarını gözeterek hareket ediyordu. Mesela İran… Rejim o ana kadar çok izoleydi. Bosna’da bir şekilde gizli ya da açık Batı’yla iletişim kuruyordu.

    Burada içimi acıtan bir örnek vereyim: Nisan 95’te yani Srebreniça katliamından 2 ay önce İran, Yunanistan’la mini temas grubu kurdu. Yunanistan ve İran dışişleri bakanı Saraybosna’da Bosnalı bakanı da toplayıp biz barış getireceğiz diye bir toplantı yaptılar.

    Biz oradaki gazeteciler çıldırmıştık. Çünkü Yunanlılar çok açık biçimde Sırpları destekliyordu. Birçok kişi bunun Türkiye’ye karşı atılmış bir adım olduğu görüşündeydi. Herkes en büyük kartı kim oynayacak diye baktığı için Müslümanlar arasında dayanışma mantığı pek olmadı.

    Suudi Arabistan’da açıkça olmasa da Türkiye’yle rekabet ediyordu ve hala da eder. Maalesef yüzyıllardır süregelen, Arap, Farsi ve Türkik Müslümanlık anlayışının rekabet sahasına döndürdüler güzelim Bosna’yı. Oysa Bosna Müslümanlığı, İslam’ın çok güzel bir modelidir. BU BİLGİLER DAHİ İRAN’IN YALANINI ORTAYA KOYUYOR. ALLAH’TAN KORKUN http://www.hurriyet.com.tr/dunya/korkunc-katliamin-gorgu-tanigi-anlatti-15271414

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.